"Весінній" циклон охопить всю Україну

Незважаючи на те, що до головного свята весни 8 березня залишається ще місяць, схоже, погода вже налаштована дивувати потеплінням. Які сюрпризи готує українцям останній місяць зими та якої погоди чекати цього тижня, дізнавалися Знай.ua.

Вечна - фото uain.press
Вечна - фото uain.press

Теплі маси – з Європи: "кліматична" весна

Другий тиждень лютого обіцяє чимало сюрпризів. І, перш, за все це стосується любителів теплої весни.

"Цього тижня погода буде дуже схожою на весну. Обумовлено це тим, що вітер буде південно-західного і західного напрямків – відповідно, теплі повітряні маси з Південного Заходу Європи поступатимуть в Україну", - повідомляє Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

У зв'язку з цим, сьогодні інтенсивні дощі вже спостерігаються на Західній Україні, а ввечері 7 лютого цей атмосферний фронт має прийти і до Києва та Київської області.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Середня температура, яка спостерігатиметься в Україні цього тижня, буде приблизно відповідати нормам початку березня. Тобто, фактично вона на місяць обганяє кліматичну норму", - наголошує еколог Олександр Соколенко.

Дощ, фото: Unian
Дощ, фото: Unian

Вітер і до +10 ° – де буде найтепліше?

8 лютого атмосферний фронт зміститься на Схід країни – і охопить Харківську, Донецьку і Луганську області. Тут можливі сильні дощі.

"На Півночі України і Києві буде близько 0 ° - такий же температурний фон спостерігатиметься в Центральній Україні. На Заході буде до +4 ° і невеличкі заморозки вночі. Найтепліша погода триматиметься в Криму – до + 7°", - розповідає Знай.ua еколог, працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

весна фото: pixabay
весна фото: pixabay

У Північній та Центральній Україні спостерігатиметься також поривчастий вітер.

"Вітер на цьому тижні буде доволі сильний – місцями поривчастий. Штормових позначень не очікується, але слід це враховувати. З четверга на п'ятницю він трошки вщухне", - відзначає експерт.

Вітер - фото 112ua
Вітер - фото 112ua

Тепловий "максимум" припаде на четвер-п'ятницю – це 10 і 11 лютого.

"Температура помітно підвищуватиметься. Особливо це буде помітно у Західних регіонах: до +9 ° спостерігатиметься в Івано-Франківській і Чернівецькій областях. В Києві температура підвищиться до +6 ° вдень і припиняться заморозки вночі – окрім того, погода обіцяє бути сонячною, тож в столицю прийде справжня весна", - ділиться з нами Олександр Соколенко.

Найтепліші показники 10 лютого будуть зафіксовані в Одеській і Чернівецькій області – до + 10 °.

А більш похмурий характер погоди збережеться в Сумській, Харківській, Чернігівській та Полтавській областях.

Рекорди лютого: від -32 ° до плюсових "максимумів"

11 лютого в Одесі стане ще теплішою – стовпчики піднімуться до + 12 °, а до + 10 ° - у Миколаївській. На решті ж території країни температура, в середньому, коливатиметься від + 4 до + 6 °.

Загалом же, в цей день погода буде сонячною майже по всіх регіонах – похмурою вона залишатиметься лише в Чернігівській і Сумській областях. Опади також передбачаються лише в цих областях.

Дощ, скріншот: YouTube
Дощ, скріншот: YouTube

Експерти підкреслюють, що цей тиждень лютого може стати вирішальним.

"У 1929 році в ці дні у Києві було -32 градуси. Причому, такі морози трималися багато днів поспіль. Середня ж температура цього тижня перевищуватиме кліматичну норму на 3-7 градусів. Якщо у наступний тиждень і після 15 лютого не повернеться похолодання, то весна може розпочатися саме з нинішнього тижня", - підкреслює еколог Олександр Соколенко.

Олександр Соколенко - фото з Фейсбук
Олександр Соколенко - фото з Фейсбук

А от найаномальнішою виявилася зима 2020 року. Більшість українців її запам'ятало як "еру" початку пандемії COVID-19, однак це – не єдина її особливість.

"У 2020-му взагалі не настала кліматична зима – не лише у лютому, а і у попередньому січні та грудні. Тоді середньомісячна температура спостерігалася близько 0 °. Це була найтепліша зима за весь період метеоспостережень", - повідомляє Знай.ua працівник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко.

Карантин, фото з pravda
Карантин, фото з pravda

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що українцям "на місцях" дозволили стріляти з протитанкових ракет та стрілецької зброї – деталі нового Закону.