Територіальної оборони та організації руху опору

Після серії "глюків" системи голосування у Верховній Раді все ж таки продовжилася робота. А одним з важливих затверджених сьогодні законопроектів став № 6302 – "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення завдань та основ підготовки і ведення національного спротиву". Як будуть формуватися добровольчі формування по всій країні, як повноваження вони матимуть та про "таємничі" закупівлі для членів руху опору в час військової загрози дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Дозволена зброя: від стрілецької до ракет

Проголосований законопроект № 6302 дозволяє членам добровольчих формувань територіальних громад використовувати не лише особисту мисливську та стрілецьку зброю, а й інше – набагато серйозніше озброєння.

"Ми надали дозвіл силам територіальної оборони використовувати не лише мисливську зброю, але й інші види озброєння та боєприпасів. У тому числі ті види, які передали нам наші американські та британські союзники. Гуртуємось та зміцнюємо національний спротив", - зазначає заступник Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук
Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У списку навіть є NLAW (Next Generation Light Anti–tank Weapon) – це шведська переносна протитанкова керована ракета.

NLAW - фото armyinform.com.ua
NLAW - фото armyinform.com.ua

"Забезпечення таким озброєнням буде здійснюватися за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України. Тепер вчитимемо добровольців стріляти з Javelin, NLAW та Stinger, коли отримаємо їх", - додає Секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Роман Костенко - фото з Фейсбук
Роман Костенко - фото з Фейсбук

"Таємні" видатки і приховані дані

Зміни передбачені також і в інших аспектах. Як зазначено в законопроекті, закупівлі товарів, послуг і робіт для забезпечення потреб руху опору становлять державну таємницю.

"Видатки на здійснення та забезпечення заходів з організації, підготовки, підтримання та ведення руху опору належать до таємних видатків Державного бюджету України, які виділяються Міністерству оборони України окремим напрямком на утримання Сил спеціальних операцій ЗСУ", - йдеться в документі.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

До "таємничих" категорій також відносяться і безпосередні кроки з виконання завдань.

Валерій Залужний - фото з Фейсбук
Валерій Залужний - фото з Фейсбук

"Інформація про форми, методи ведення виконання завдань сили руху опору відноситься до таємної інформації. В даному випадку ми застосовуємо Закон "Про державну таємницю"", - повідомив член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Український військовослужбовець, фото: Facebook
Український військовослужбовець, фото: Facebook

Як обиратимуть командирів формувань?

Проте, про унормування деяких положень № 6302 заявили одразу представники кількох політичних сил.

І одним з них став порядок вибору командирів добровольчих формувань.

"Ми вважаємо, що погоджування командирів добровольчих формувань обов'язкове з керівництвом територіальної громади. В іншому разі, як вони можуть здійснювати свою подальшу діяльність?", – підкреслив нардеп від "Батьківщини" Михайло Цимбалюк.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Профільний же Комітет обрав іншу концепцію – і ось чому.

"Ми відмовляємося від погоджування командирів з органами місцевого самоврядування. З огляду на те, що, на превеликий жаль, далеко не всі їх керівники займають проукраїнську позицію. Ми поклали цей обов'язок на Головнокомандувача ЗСУ за поданням командувача сил територіальної оборони", - пояснює член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Валерій Залужний - фото з Фейсбук
Валерій Залужний - фото з Фейсбук

Слід додати, що даний Закон уточнює повноваження Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Загалом у списку – 15 пунктів із функціями Командування.

Збройні сили України, фото Міністерство оборони
Збройні сили України, фото Міністерство оборони

Врешті решт, 278 голосами "За" законопроект був прийнятий у другому читанні та в цілому.

Більш детально ознайомитися з положеннями посиланням.

Як зазначено в № 6302, цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2022 року.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про нові податки на міжнародні посилки: "халявний" ліміт у 150 євро і строки – деталі нового Закону.