З Дніпропетровської області, для любителів історичних артефактів, прийшли вельми цікаві новини. Так, у місті Павлоград українець на городі знайшов іржаву залізяку. Знахідка знадобилася йому в господарстві - він підпирав нею навіс. Пізніше з'ясувалося, що дана залізяка - стародавній меч.

Про це стало відомо завдяки заяві фахівців з Павлоградського історико-краєзнавчого музею.

Той самий меч, фото: Facebook
Той самий меч, фото: Facebook

Повідомляється, що нещодавно в музей прийшов місцевий житель і в рамках акції "Подаруй музею експонат" презентував установі старовинний меч. У 1986 році чоловік придбав будинок, на городі якого на дні смітника знайшов залізяку. Він вирішив використовувати її в господарстві і зробив опорою для навісу.

Через кілька років чоловік в інтернеті натрапив на фотографії древніх мечів і зрозумів, що підпирає навіс одним з них. Через неправильне зберігання у меча відсутній хрестовик, пошкоджено вістря і заіржавіла верхня частина зброї. Це ускладнює ідентифікацію меча і все ж він в непоганому стані.

Популярні новини зараз
Водійські права стануть недійсними: коли і чому варто отримати нові документи На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Схема меча, скріншот: Instagram
Схема меча, скріншот: Instagram

"Вивчення меча дозволяє припустити, що він відноситься до періоду раннього Середньовіччя. Меч має двосічний клинок довжиною 70 сантиметрів і шириною 3,5 сантиметра. Його вага становить більше 1 кілограма. Такі мечі мають невиражене вістря для нанесення рубають ударів. Меч потребує реставраційних робіт для остаточного визначення періоду побутування і приналежності до тієї чи іншої культури", — розповідають у музеї.

В даний момент вчені все ще продовжують ідентифікувати меч.

Раніше повідомляли, аномальна смакота: останній Чізбургер Mcdonald's в Ісландії прекрасно зберігся через 13 років.

Як повідомляв Знай.uа, весна вже близько? Бабусі біля метро замість фіалок і котиків продають "вампірів", не варто розслаблятися.

Знай.uа писав, робітники знайшли капсулу часу при розбиранні статуї-таїлася там більше 100 років з різними секретами.