Для всіх сторін репродуктивних відносин допомога в народженні дитини - доволі педантична тема, до якої необхідно підійти з великою відповідальністю. Справа в тому, що її практично не врегульовано юридично. Особливо в частині таємниці зачаття і народження дитини.

Відомо, що законопроєкт Верховної Ради України № 6517, що стосується правопорушень у сфері застосування допоміжних репродуктивних технологій, покликаний ввести відповідальність осіб, залучених до цього процесу.

Про це стало відомо завдяки повідомленню українських юристів в одному з Telegram-каналів.

Пологовий будинок, скріншот: YouTube
Пологовий будинок, скріншот: YouTube

Пропонується доповнити Кримінальний кодекс України новими статтями. Ними встановлюється кримінальна відповідальність за перенесення ембріона людини в організм жінки без його згоди (ст.138-1), за розголошення відомостей про застосування допоміжних репродуктивних технологій (ст. 168-1) і за порушення наслідування генетичних зав'язок при перенесенні ембріона (ст. 169-1 КК).

Популярні новини зараз
Посилення мобілізації в Україні: як позбавлятимуть прав ухилянтів В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

Лабораторія, скріншот: YouTube
Лабораторія, скріншот: YouTube

У першій згаданій статті покарання може досягати трьох років ув'язнення. Якщо таке правопорушення призвело до смерті жінки або тяжких наслідків — до 5 років. Аналогічні санкції передбачені і за умисне порушення генетичних зв'язків дитини з його генетичними батьками.

Досить суворе покарання передбачено для службових осіб та працівників медичного закладу, якщо вони розголосять відомості про народження дитини in vitro — також до 3 років. Однак, все може обійтися штрафом у розмірі 3400 грн.

Раніше повідомляли, "Кольщик, наколи мені купола...": український суддя відгуляв корпоратив під тюремну романтику Михайла Круга, і про Ваєнгу теж не забули.

Як повідомляв Знай.uа, українцям розповіли, як правильно викривати корупціонерів: детальна інструкція Мін'юсту.

Знай.uа писав, магічні дати в лютому після ретроградного Меркурія: коли краще вийти заміж і круто поміняти своє життя назавжди.