Тепер наші читачі зможуть дізнатися, яким способом українці можуть отримати фінансову допомогу на похорон. В першу чергу необхідно, як кажуть експерти, звернутися в будь-який центр обслуговування громадян пенсійного фонду України.

Про це детально розповіли експерти з Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Відповідно до статті 53 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у випадку смерті пенсіонера допомога виплачується в розмірі двомісячної пенсії померлого тим особам, які вчинили поховання.

Якщо померла особа отримувала пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", то особі, яка вчинила поховання, виплачується допомога в розмірі тримісячної пенсії, але не менше п'ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Допомога на поховання не виплачується, якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави. Незалежно від закону, згідно з яким призначено пенсію, допомога на поховання не виплачується, якщо особа перебувала на повному державному утриманні та установа (установа), в якій пенсіонер помер, здійснила поховання за рахунок бюджетних коштів.

Ритуальні послуги, скріншот: YouTube
Ритуальні послуги, скріншот: YouTube

Для отримання допомоги необхідно звернутися в будь-який центр обслуговування громадян пенсійного фонду на території України. Особа, яка звертається за допомогою на поховання, подає документ, що засвідчує особу заявника, заяву про виплату допомоги на поховання та виписку з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера.

У випадку, якщо померлого пенсіонера не було зареєстровано на підконтрольній території, особа, яка звертається по допомогу на поховання та/або недоотриману пенсію, подає всі необхідні документи, у тому числі у разі необхідності, власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до органу, що призначає пенсію, за місцем власної реєстрації/проживання.

Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрацію смерті проведено компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачу зазначених довідок, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізовані відповідно до законодавства.

Законом України "Про судоустрій і статус суддів" не передбачена виплата допомоги на поховання особам, які отримували щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці.

Виплата допомоги на поховання проводиться органами Пенсійного фонду шляхом зарахування на поточний рахунок одержувача (особи, яка має право на отримання виплат у зв'язку з його смертю) в уповноваженому банку.

У разі відсутності в одержувача поточного рахунку такі виплати можуть проводитися органами Пенсійного фонду шляхом переказу коштів одержувачу без відкриття рахунку через банк, уповноважений на здійснення розрахунково-касових операцій із коштами Пенсійного фонду України.

Раніше повідомляли, змусять платити податки і видавати чеки за поїздку: в Україні зростуть ціни на таксі?

Як повідомляв Знай.uа, купівля легкового автомобіля обійдеться дорого: ПФУ опублікував нові розцінки збору.

Знай.uа писав, Мін'юст пояснив українцям, як повернути гроші після покупки квартири: можна навіть через три роки.