Звільнення голови Фонду держмайна видалося скандальним

Одним з перших питань, що розглядалися під час сьогоднішнього пленарного засідання Верховної Ради, стало звільнення нині діючого голови Фонду держмайна України Дмитра Сенниченка. Процес затягнувся на 1,5 години, а в ході обговорень все пішло шкереберть – починаючи від чисельних протестів серед нардепів і закінчуючи технічним збоєм зі "зникненням" голосів. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Дмитро Сенниченко - фото gordon.ua
Дмитро Сенниченко - фото gordon.ua

Протести і "плями" в репутації

Звільнення мало відбутися, у зв’язку з поданою ним заявою за власним бажанням з посади Голови Фонду державного майна України.

Проте, самого Дмитра Сенниченка сьогодні в сесійній залі не було.

Скріншот
Скріншот

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Саме відсутність голови Фонду держмайна, а відповідно і відсутність звіту про його роботу, який представники виконавчої влади обов'язково повинні надавати при звільненні, стали причиною конфлікту у Верховній Раді.

"В мене немає достеменної інформації, але, наскільки я знаю, він зараз знаходиться на лікарняному з хворобою. Але те, що я знаю точно – це те, що він подав заяву ще до нового року", - заявив спікер ВРУ Руслан Стефанчук.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Представники одразу кількох політичних партій запропонували перенести розгляд питання.

"Тим більше, якщо людина на лікарняному, навряд чи, ми можемо її сьогодні звільняти. Ми маємо дочекатися пана Сенниченка і почути, що було зроблено, що не було, що відбувалося з приватизацією "Більшовика" та інших підприємств", - підкреслив ексспікер Парламенту Дмитро Разумков.

Про "плями" в репутації повідомили і представники фракції "Слуга Народу".

"Свій вирок аграрний Комітет зробив ще у вересні - тоді він проголосував за недовіру пану Сенниченку. Оскільки було проведено дуже багато підкомітетів стосовно тих аграрних підприємств, які перейшли до Фонду держмайна і наразі просто день за днем змінювалис їх очільники", - повідомив голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов.

Дмитро Сенниченко - фото Ліга.net
Дмитро Сенниченко - фото Ліга.net

Постанова до суду і збій в голосуванні

У той же час, представники фракції "Батьківщина" заявили, що бачили Дмитра Сенниченка в кулуарах, вимагаючи перенесення цього питання.

"Якщо особа звільняється з посади в той час, коли перебуває на лікарняному, то це є прямою підставою для оскарження відповідної постанови в суді – щодо поновлення на роботі, і виплату за вимушений прогул всієї зарплати", - зазначає Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Іван Крулько.

Іван Крулько - фото з Фейсбук
Іван Крулько - фото з Фейсбук

У відповідь же Руслан Стефанчук зазначив, що головною підставою для звільнення є заява про звільнення за власним бажанням, написана головою Фонду держмайна.

В результаті, під час вирішального голосування за звільнення голови Фонду державного майна України ця пропозиція не набрала необхідної кількості голосів – було зареєстровано 223 голоси "За".

В цю ж хвилину в залі піднявся галас – нардепи повідомили, що у кількох з них не спрацювали кнопки і вони не змогли взяти участь у голосуванні.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

У зв'язку з цим, у пленарному засіданні було оголошено перерву для перевірки роботи системи "Рада". А депутати заявили про необхідність службового розслідування з приводу технічних збоїв у системі голосування такого рівня важливості.

Пожежа у Верховній Раді, кадр з відео
Пожежа у Верховній Раді, кадр з відео

Як виявилося згодом, під час голосування, дійсно, сталася технічна помилка.

"Мені повідомили, що виключився канал. Вже є офіційна інформація – стався збій в каналі 25 системи "Рада". Щодо службового розслідування, то його потрібно провести, аби унеможливити це на майбутнє", – повідомляє перший заступник Голови Парламенту Олександр Корнієнко.

Олександр Корнієнко - фото з Фейсбук
Олександр Корнієнко - фото з Фейсбук

Врешті решт, скандальне голосування все ж відбулося вдруге. Та от тільки кількість голосів виявилася ще меншою – набралося всього 208 "За".

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.