Настав час незручних тем. Є питання-загальний, роздільний або все таки спільно-роздільний? Рано чи пізно будь-яка пара вирішує, як вона буде розподіляти фінансове навантаження і яким буде їх бюджет.

Про це стало відомо завдяки інформації від експертів з "The Village Україна", які з'явилися в мережі Instagram.

Якщо вибрали загальний бюджет, у вас може виникнути питання, а як правильно його вести. Чи потрібно попереджати партнера про те, що ви хочете що-небудь придбати, і які правила слід дотримуватися під час ведення такого бюджету?

У цьому журналістам допоміг розібратися Любомир Остапов-засновник соціального проекту "Cімейний Бюджет".

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Роздільний

Кожен з партнерів має окремий рахунок і витрачає гроші на свій розсуд, не погоджуючи це з іншим. Мати абсолютно роздільні бюджети в довгострокових відносинах майже неможливо, адже все одно є загальні категорії витрат – наприклад їжа або подорожі.

Загальний

Всі гроші, зароблені партнерами, належать їм обом. І вони разом вирішують, як їх витрачати. Погоджувати потрібно навіть особисті витрати. Цей варіант вважається найпоширенішим серед сімейних пар в Україні.

Сімейний бюджет. Фото: Наш Київ
Сімейний бюджет. Фото: Наш Київ

Спільно-роздільний

Партнери вносять внески до загального бюджету з власних коштів, але залишився дохід залишають собі на особисті потреби. Внески можна проводити за двома схемами:

- кожен виділяє конкретну суму, про яку обидва домовляються
- кожен виділяє відсоток від власних доходів

Також партнери просто можуть поділити між собою певні категорії витрат (хто платить за оренду, а інший купує продукти) або домовитися платити по черзі (в цьому місяці комуналку плачу я, а в наступному – ти).

Таку модель теж відносять до спільно-роздільного бюджету. В такому випадку не потрібно придумувати способи вести загальний рахунок, але складно контролювати, чи розподіляються витрати справедливо.

Як вести загальний бюджет

У деяких західних країнах поняття joint account - це загальний банківський рахунок на двох осіб. Де-юре в Україні такого немає. Але де-факто є. Наприклад, у нас в родині відкритий рахунок "Приватбанку" на моє ім'я. На нього випущена додаткова карта на ім'я дружини з її телефоном. І ми просто з цього одного рахунку з двох карт витрачаємо гроші. І у деяких інших банків є така послуга. Це дуже зручно для сімей, які мають загальний або частково загальний бюджет.

Поради для ведення сімейного бюджету: мати фінансові цілі і вести облік витрат, мати корисні фінансові звички, розуміти, що ви разом в цьому, а також розповісти партнеру про свої бажання.

Сімейний бюджет, скріншот: Instagram
Сімейний бюджет, скріншот: Instagram

Сімейний бюджет, скріншот: Instagram
Сімейний бюджет, скріншот: Instagram

Сімейний бюджет, скріншот: Instagram
Сімейний бюджет, скріншот: Instagram

Сімейний бюджет, скріншот: Instagram
Сімейний бюджет, скріншот: Instagram

Раніше повідомляли, 60% бюджету сім'ї на харчування: як працюватимуть продуктові картки для українців.

Як повідомляв Знай.uа, у Мінсоцполітики зробили важливу заяву про отримання субсидій - від 2 до 5 тисяч: хто претендує на допомогу від держави.

Знай.uа писав, середня зарплата зросте до 19 258 грн: Мінекономіки порадувало українців.