Для українських водіїв розглядають нову систему покарання за порушення ПДР. Нова бальна система може незабаром з’явитися в нормах дорожніх правил. Подробиці з’ясовували журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Бальна система покарання для водіїв ефективно працює в багатьох країнах світу. У 2015 році схожу ініціативу вже намагалися впровадити в Україні, проте вона так і не запрацювала. Наразі чиновники знову розглядають її як інструмент покращення ситуації на автошляхах нашої країни. Відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

«Усі порушення будуть диференціюватися відповідно до балів. За кожне недотримання правил водію нараховуватимуть бали від 1 до 5. Якщо в загальному керманич отримає 12 або більше балів, йому пропонується відвідати повторне навчання в автошколі для проходження теоретично-практичних курсів», — розповідає Павло Фролов, народний депутат України.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Так пропонується, щоб водій, який порушує ПДР, не лише сплачував штраф, а й отримував штрафні бали. До прикладу: 1 бал — їзда без шолома, перевезення дитини без автокрісла, непристебнутий ремінь безпеки; 2 бали —перевищення швидкості на 20 до 50 км/год, порушення правил обгону, порушення правил зупинки і стоянки, порушення розмітки; 3 бали — зупинка на смузі для громадського транспорту, відмова пропустити швидку; 5 балів — перевищення швидкості на 50 км/год, створення аварійної ситуації та інші значні порушення ПДР.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

У кожній постанові чи протоколі, яке буде видаватися уповноваженими Нацполіції на місці порушення, фіксуватиметься кількість балів. Крім того, якщо протягом року водій назбирав 12 і більше балів, його водійське посвідчення можуть визнати недійсним. Кожні 365 днів накопичені бали автоматично анулюються.

Нагадаємо, що на вулицях України з'являться нові патрульні без розпізнавальних знаків: від штрафів ніхто не втече.

Раніше повідомлялося, що українців зобов'яжуть їздити з увімкненими фарами цілодобово - на "забудькуватих" чекає 500 грн штрафу.

Також, 23-річний українець заявив про крадіжку телефону, але про "закладку" з речовинами забув: у копів справжнє свято