Що зміниться?

Одним з гучних питань сьогоднішнього пленарного засідання стало затвердження Звернення Верховної Ради до ООН і Європейського Парламенту з приводу військового шантажу з боку РФ. Та слідом за ним парламентарі прийняли в першому читанні не менш важливий проект Закону, що стане в нагоді тисячам українцям. Це – законопроект № 6199, який передбачає суттєве спрощення оформлення документів. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

"Бонуси" орендаря і кількість "галочок"

Затверджений 249 голосами "Так" проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень стосовно вчинення нотаріальних та реєстраційних дій в процесі набуття прав на земельні ділянки" значно спростить законодавчі процедури у "земельних" справах.

"Встановлена сьогодні процедура є доволі складною і, в середньому, займає біля 1-2 тижнів. Метою є вирішення проблем, які виникають при здійсненні нотаріально-реєстраційних дій, що стосуються переходу права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення", - повідомляє голова підкомітету з питань земельних відносин Артем Нагаєвський.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

В першу чергу, зменшиться не лише кількість часу, витрачена на черги до нотаріусів та держустанов.

А, разом з тим, українці зможуть зекономити на оформленні невеликих земельних ділянок та переходу права власності на них до 2000 – 3000 грн.

Значна частина обов'язкових "кроків" здійснюватиметься в автоматизованому порядку. Мова йде про земельні ділянки сільськогосподарського призначення садівництва в межах населених пунктів.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Згідно із № 6199, буде повернуто і привілеї для орендарів.

"Змінами планується встановити, що орендар має переважне право на придбання земельної ділянки у власність у разі продажу цієї земельної ділянки, за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається. У разі, якщо орендар не може набувати у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення, вона може передати своє переважне право купівлі такої земельної ділянки іншій особі", - йдеться в положеннях документу.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

город, скріншот з відео
город, скріншот з відео

"Ліміт" в 100 Га і спадщина

Також зменшується кількість "галочок" з держреєстрації ділянки. Відповідні зміни вносяться в Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

"У разі державної реєстрації набуття права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення одночасно проводиться державна реєстрація припинення переважного права купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення, зареєстрованого в Державному реєстрі прав, без подання відповідної заяви заявником", - зазначено в положеннях № 6199.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Щоправда, є у проголосованих законодавчих оновленнях і певні обмеження.

"Ліміт" покладено на загальний розмір земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що можуть бути у власності громадянина України – їх площа не може перевищувати 100 гектарів.

Земельна ділянка, скріншот: Youtube
Земельна ділянка, скріншот: Youtube

Проте, це правило не стосується осіб, які отримали ділянки у спадщину.

"Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності цим підпунктом, а також на набуття у власність земельних ділянок у спадщину за законом або заповітом", - йдеться в документі.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Аби усі ці спрощення запрацювали, Парламент має затвердити законопроект № 6199 у другому читанні та в цілому.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що водіїв змусять проходити "штрафні" курси: кому загрожує позбавлення прав.