Днями в Парламенті зареєстровано відповідний законопроект

Багатомільйонні премії високопосадовців і членів наглядових рад державних підприємств неодноразово ставали приводом для вибухових скандалів в суспільстві. І, нарешті, це питання привернуло увагу парламентарів. Днями у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 6527, що передбачає значне урізання заробітних плат як членів Кабміну, так і керівників держустанов. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Зменшення зарплат і 30 днів відпустки

Про кардинальне зменшення рівня зарплат йдеться у Проекті Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань обмеження оплати праці керівників органів державної влади та державних підприємств, а також особливостей керівного складу таких підприємств".

"Регулярно практика виплат неспівмірних розмірів оплати праці чиновників, членів наглядових рад державних підприємств та банків є предметом дискусій в українському суспільстві. Враховуючи нинішній рівень заробітних плат пересічних громадян, очевидно, що такі факти викликають обурення та створюють соціальну напругу", - йдеться у Пояснювальній записці.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Згідно із законопроектом, зарплата прем'єра має бути не вищою за 15 розмірів прожиткового мінімуму (з 1 січня 2022 року він дорівнює 2393 грн) – тобто 35 тис 895 грн.

"Прем’єр-міністру України встановлюється розмір посадового окладу, який не може перевищувати 15 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року", - зазначено в положеннях документу.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Ліміт у 35тис 895 грн передбачений і для міністрів та їх заступників.

Також законопроектом врегульована і кількість дозволених "вікендів" - члени Кабінету Міністрів України мають право виключно на щорічну відпустку тривалістю 30 календарних днів.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Щоправда, обмеження на виплату надбавок, премій і заохочувальних виплат в документі не прописані.

Як зазначено у № 6527, вони можуть виплачуватися за результатами звіту про виконання завдань Програми діяльності Кабміну, а умови та розмір таких виплат встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Керівники держустанов і члени наглядових рад

Урізання зарплат стосується керівників державних органів та їх заступників, а також членів наглядових рад.

"Зміни направлені на встановлення максимально можливих розмірів оплати праці керівників органів державної влади, державних підприємств, членів наглядових рад державних підприємств, установ, організацій, державних холдингових компаній, державних акціонерних товариств та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, частка яких більше 50 % акцій", - зазначено у Пояснювальній записці.

Законопроект - скріншот
Законопроект - скріншот

Відповідні зміни вносяться до низки Законів України: "Про банки і банківську діяльність", "Про управління об’єктами державної власності", "Про акціонерні товариства", "Про центральні органи виконавчої влади" та ін.

У разі затвердження законопроекту № 6527, даний Закон набирає наступного ж дня. А Кабмін має внести усі необхідні законодавчі зміни впродовж 2 місяців.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Та, перш ніж потрапити до сесійної зали Верховної Ради, даний законопроект мають розглянути в профільних Комітетах.

Варто додати, що після місячної перерви Парламент розпочинає роботу вже на наступному тижні.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua

Також Знай.ua писав, що водіїв змусять проходити "штрафні" курси: кому загрожує позбавлення прав.