Вже з 1 березня в Україні підвищать пенсії та соціальні виплати незахищеним верствам населення. Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України.

Як зазначається, відповідно до законів України щодо загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, пенсійного забезпечення військовослужбовців, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та з метою здійснення додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році, у Мінсоцполітики підготовили проект постанови, щоб забезпечити з 1 березня 2022 року відповідні кроки щодо проіндексування виплат на 14 %.

Скрін, відео YouTube пенсіонерка
Скрін, відео YouTube пенсіонерка

Зокрема, це стосуватиметься:

  • страхових пенсій, призначених до 2019 року (сума підвищення - не менше 100 грн, а середній розмір підвищення - близько 500 грн);
  • пенсії військовим (середній розмір підвищення - 700 грн);
  • мінімальні розміри пенсій по інвалідності внаслідок аварії на ЧАЕС (середній розмір підвищення - 400 грн);
  • інші пенсії особам з інвалідністю з числа ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
  • Тим, на кого не поширюється індексація, доплатять по 135 грн на місяць.

Також передбачене підвищення мінімальної пенсії особам з інвалідністю І групи та особам з повним страховим стажем (30/35 років) з 2 тисяч 200 гривень до 2 тисяч 300 грн, а для тих пенсіонерів, які не працюють та/або отримують мінімальну пенсію без повного стажу, збільшать виплати на 166 грн, до 2 тисяч 100 гривень.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Пенсії в Україні, скріншот: YouTube
Пенсії в Україні, скріншот: YouTube

Крім того, пропонують збільшити розмір держдопомоги на:

  • 400 грн (з 1 тисячі 700 грн до 2 тисяч 100 грн) для одержувачів на кожну дитину в багатодітній сім’ї;
  • 166 грн (з 1934 грн до 2 100 грн) для одержувачів соцдопомоги особам з інвалідністю з дитинства і дітям з інвалідністю, а також особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, які одержують державну соціальну допомогу.

Українцям, старшим за 75 років, визначать індексацію на 14 % розмірів щомісячних компенсаційних виплат. Вони отримуватимуть:

  • особи віком 75–80 років – по 456 грн;
  • особи старші за 80 років – 570 грн.

Раніше повідомляли, не дотягне до прожиткового мінімуму? Якою в 2022 році буде пенсія українців після трьох етапів підвищення.

Як повідомляв Знай.uа, доплата 500 гривень: українцям розповіли, хто має право на "бонус" до основної пенсії.

Знай.uа писав, 2400 і стаж: українцям розповіли, яку пенсію вигідніше отримувати.