Існує стереотип, що найчастіше порушниками правил дорожнього руху стають власники дорогих преміальних автомобілів. Проте, статистика показала, що в трійку лідерів-порушників за 2021 рік брендові марки автівок не потрапили. Журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2, дізналися, водії яких машин найчастіше порушували правила минулого року.

За підсумками минулого року правоохоронці склали 4 741 615 постанов за порушення правил дорожнього руху та поповнили бюджет країни на суму в понад 2,5 млрд. грн.

Порушення ПДР, фото "Джедаі"
Порушення ПДР, фото "Джедаі"

Столиця очолила антирейтинг за кількістю штрафів — більше пів мільйона порушень у розмірі майже 200 млн. грн. Друге місце посів Харків, який за 2021 рік нажив негативної слави за кількістю тяжких ДТП зі смертельними наслідками. Завершує рейтинг Житомир, де зафіксували 35 510 порушень.

Volkswagen — став маркою автомобіля, водії якого найчастіше порушували ПДД. Їхні власники зібрали майже пів мільйона постанов на суму 219 363 886 грн. Далі розмістилися власники Mercedes та Renault. Ці штрафи було випасано в автоматичному режимі, а фізичні протоколи співробітники поліції найчастіше випусували власникам Porsche, Tesla та Dасіа.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Порушення ПДР, фото "Джедаі"
Порушення ПДР, фото "Джедаі"

Крім того, зафіксували правоохоронці «водія-чемпіона», який спромігся отримати рекордну кількість штрафів. Водій вантажівки DAF заробив 212 штрафів на загальну суму в розмірі 67 320 грн. На другому місці водій автомобіля Range Rover, який має сплатити 72 420 грн. за 175 штрафів. На третьому — водій Lexus, який 134 порушив правила ПДД на суму 57 970 грн.

Порушення ПДР, фото "Джедаі"
Порушення ПДР, фото "Джедаі"

У Львові правоохоронці посилили контроль за дотриманням пішоходами ПДД. Поліція навіть штрафує порушників, які переходять дорогу в невстановлених для цього місцях.

Штрафи для пішоходів, фото "Джедаі"
Штрафи для пішоходів, фото "Джедаі"

Пішоходи Львова регулярно порушують правила дорожнього руху, переходячи та перебігаючи дорогу в непризначених для цього місцях, на заборонний сигнал світлофору, або рухаючись посеред дороги між автомобілями. Також скаржаться водії на порушників, які переходять проїжджу частину дороги в темну пору доби в невстановлених місцях та без жодних світловідбивних елементів. Нещодавно на Львівщині патрульні виписали штраф у розмірі 680 гриень пішоходу, який, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, переходив дорогу в забороненому місці.

Штрафи для пішоходів, фото "Джедаі"
Штрафи для пішоходів, фото "Джедаі"

Зазвичай поліція обходиться попередженнями та профілактичними бесідами, а злісним порушникам, які неодноразово були зафіксовані в базі даних, виписують штраф.

«Намагаємось пояснювати людям, що вони наражають себе та інших учасників дорожнього руху на небезпеку. Більшість пішоходів поспішає втекти, нехтуючи нашими порадами», — розповідає патрульний Юрій Шушпанов.

Штрафи для пішоходів, фото "Джедаі"
Штрафи для пішоходів, фото "Джедаі"

У Львові піший патруль регулярно фіксує порушників на проблемно-небезпечних ділянках та проводить рейди з відстеження пішоходів. Трапляються випадки, коли люди ігнорують пішохідні переходи із світлофорами, що розташовані за кілька метрів. За повідомленням поліції Львівської області лише торік за участі пішоходів сталося 640 ДТП, в яких травмувалося 557 людей, а 68 — загинуло.

Наразі штраф за перехід у недозволеному місці або на заборонений сигнал світлофора складає 255 грн. Сплатити його потрібно протягом 15 днів з моменту отримання постанови, інакше сума подвоюється.

Також у Дніпрі комунальники встановили інноваційний світлофор, який сам перемикається на червоне світло. Пристрій фіксує автомобілі, які порушують швидкісний режим і таким чином змушує водіїв зменшити швидкість.

Світлофор, який контролює швидкість автомобілів, фото "джедаї"
Світлофор, який контролює швидкість автомобілів, фото "джедаї"

У Дніпрі на вулиці Набережна Перемоги з’явився світлофор, обладнаний радаром, що самостійно фіксує автівки, які їдуть зі швидкістю понад 50 км/год. Червоний сигнал вмикається на декілька секунд, аби водії припинили тиснути на педаль газу, а потім датчик одразу загоряється зеленим.

Кілометровий відрізок вулиці Набережна Перемоги — досить рухлива ділянка, яка має кілька нерегульованих пішохідних переходів і лише один світлофор на вимогу. Рухаючись по ній, водії часто нехтують правилами ПДД і перевищують дозволену швидкість.

Світлофор, який контролює швидкість автомобілів, фото "джедаї"
Світлофор, який контролює швидкість автомобілів, фото "джедаї"

Встановили «розумний» пристрій майже одразу перед іншим світлофором. Зроблено це з метою, аби водії пригальмовували перед переходом. За даними чиновників, за день світлофор спрацьовує і вмикає червоний сигнал від 100 до 300 разів.

Журналісти програми «Джедаі» особисто перевірили, як часто водії перевищують швидкість та з якою частотою вмикається червоний сигнал. Лише за пів години було зафіксовано більше 20 порушників, а світлофор щохвилини зупиняв занадто швидких водіїв.

«Найголовніша мета встановлення такого світлофора — це дисципліна водіїв та дотримання швидкісного режиму», — розказав директор КП «Транспортна інфраструктура» Дмитро Герасимов.

Світлофор, який контролює швидкість автомобілів, фото "джедаї"
Світлофор, який контролює швидкість автомобілів, фото "джедаї"

У підприємстві також зазначають, що нова система не впливає на трафік чи пропускну спроможність на цій ділянці дороги. Утім, чимало місцевих автовласників уже встигли призвичаїтися до світлофора, ігноруючи його сигнали.

Місцеві зазначають, що з появою «розумного» світлофора, любителів швидкості на цій ділянці помітно поменшало. Інновація — пілотний проєкт міста. У майбутньому в Дніпрі планують збільшувати кількість таких світлофорних об’єктів, зокрема біля шкіл.

Нагадаємо, водіїв "повернуть" в універ і нараховуватимуть бали за порушення ПДР: за що можна втратити посвідчення

Також Знай писав, штрафуватимуть майже на 9000 гривень: коли по закону треба міняти гуму влітку і взимку, аби не нарватися на неприємності

Раніше Знай повідомляв, кладуть асфальт у сніг та залишили "недолугу" дорожню розмітку: пішоходи та водії показали, який безлад коїться на дорогах Києва