Традиційно в Україні 19 січня святкують Водохреще. Саме цим святом завершується новорічно-різдвяний цикл, який поєднує у собі як народні, так і церковні обряди.

Головною традицією цього дня вважаються освячення води та купання у освячених водоймах для духовного очищення, хоча насправді Біблія не передбачає купання цього дня.

На відміну від Маланки та свята Василя, які своїми коріннями сягають ще язичницьких часів, свято Водохреща в Україні зародилося з появою християнства. Воно відсилає до ритуалу хрещення Ісуса Христа, тому його ще називають Хрещенням Господнім, передає портал "Заборона".

Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук
Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук

Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і назвав Ісуса Сином Божим, а сам Ісус проголосив себе Спасителем. Саме тому це свято називають ще і Богоявленням.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

18 січня, напередодні Водохреща, в Україні святкують Другий Святвечір, який ще називають "голодною кутею". Воно має таку назву, бо протягом усього дня віряни нічого не їдять — постять. Сідають вечеряти лише тоді, коли на небі засяє перша вечірня зоря. Подають зазвичай голодну кутю, смажену рибу, вареники з капустою, борщ з вушками, гречані млинці на лляній олії, пісні голубці з картоплі та узвар. На столі не обов’язково мають бути 12 страв.

Уже ввечері, після сутінок, виносять з дому Дідуха. Його несуть у сад або на роздоріжжя і палять. Це — символічне проводжання зими, щоб "скинути кожух" та накликати весну.

Традиції на Водохреще


19 січня — останній день, коли можна колядувати й ворожити. Особливу цінність цього дня мають добрі справи й допомога нужденним людям.

Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук
Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук

Найголовнішим символом свята є вода. Вважається, що 19 січня вона має особливу цілющу силу, саме тому на Водохреще у всіх храмах, окрім святкової молитви, священники проводять ще й освячення води.

Купання у водоймах


Ще одна розповсюджена традиція на Водохреща — купання у водоймах, які до цього були освячені священником. Прийнято, що купатися на Водохреще потрібно за будь-якої погоди — навіть у сильний мороз. Однак, ставлення церков до цього обряду є доволі неоднозначним. Все через те, що Біблія не передбачає такого обряду у цей день, а традиція духовного очищення через воду сягає ще дохристиянських часів, коли прадавні слов’яни відзначали свято народження Сонця.

Церква довгий час не могла подолати цей обряд і була змушена прийняти його. Зараз же позиція ПЦУ така: купатися на Водохреще не заборонено, але церква просить не вважати цей обряд церковним.

Водохреще, фото facebook.com/93OMBr/
Водохреще, фото facebook.com/93OMBr/

Варто нагадати, якщо ви все ж таки вирішили пірнати в ополонку, то перш за все варто переконатися, що ви здорові. Холодна вода може бути корисною лише тоді, якщо загартовуватися поступово та щоденно контактувати із холодною водою. Починати загартовуватись в МОЗ рекомендують із прохолодного душу чи обливання, поступово знижуючи температуру води і збільшуючи тривалість занурення.

Нагадаємо, Водохресний Святвечір 18 січня: що категорично заборонено робити в переддень Богоявлення, аби не розгнівати вищі сили

Раніше Знай писав, керуючий справами УПЦ розповів про духовний сенс свята Богоявлення. Хрещення Господнє - це день, коли Іісус Христос вийшов на суспільну проповідь Євангелія

Також Знай писав, Хрещення Господнє – не свято "моржів" і пірнань: священик ПЦУ розповів, що важливо зробити 19 січня