Православні християни у вівторок, 18 січня, відзначають Водохресний святвечір, який також ще називають як голодний вечір. Напередодні Хрещення Господнього проводять заходи, пов'язані з освяченням води. Водохресний святвечір - це вечір підготовки перед важливим православним святом.

Свято Хрещення ще називають Богоявленням, так як Бог явив Себе виразно світу в трьох особах свого Божества: Бог Син приймав хрещення в Йордані, Дух Святий зійшов на нього у вигляді голуба, Бог Отець засвідчив Ісуса Христа голосом з неба.

Водохресний вечір, скріншот: YouTube
Водохресний вечір, скріншот: YouTube

У Водохресний святвечір готували кутю-пшеничний узвар з медом і родзинками. У цей день не їдять до того часу, поки не винесуть свічку після Літургії вранці і не зроблять причастя водохресною водою.

Напередодні Хрещення проходить Святе водосвяття. Куштується водохресна вода натщесерце, по ложці. Людина встає вранці, перехрещується, просить благословення у Господа на почався день, вмивається, молиться і приймає велику агіасму.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Вважається, що свята вода не псується, чому в холодильник її прибирати не треба. Віруючі зберігають її поруч з іконами.

Молитва на Святвечір
Молитва на Святвечір

Що не можна робити 18 січня:

Не можна лаятися з рідними і близькими, так як не вдасться помиритися мінімум три місяці.

Не слід ставити на святковий стіл парну кількість страв, щоб не упустити вдачу.

Не варто вживати алкоголь, так як це вважається гріхом 18 січня.

Не можна зустрічати Водохресний святвечір в неприбраному будинку.

Раніше повідомляли, "Пірнання в ополонці - дешеве позерство": українець зруйнував головний міф хрещення і назвав гідну альтернативу.

Як повідомляв Знай.uа, Масляна 2022: історія, традиції і в які числа пройдуть "млинцеві" свята.

Знай.uа писав, важливі поради перед тим, як занурити себе в ополонку на Хрещення Господнє.