На Святого Василя 14 січня в Україні суттєво розгуляється негода - зокрема, в деяких областях буде досить вітряно та морозно. Про це земляків попередила народний синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, така швидкість вітру буде досить нетиповою навіть для зими, тому Діденко просить із серйозністю поставитися до її застережень і слідувати рекомендаціям.

Згідно розрахунків синоптика, пориви досягатимуть 15-25 метрів за секунду, місцями до 25-28 метрів за секунду.

Погода на Святого Василя 14 січня, скріншот з Facebook Діденко
Погода на Святого Василя 14 січня, скріншот з Facebook Діденко

"Любителям кілометрів на годину: 54-90 кілометри на годину, місцями 90-100 кілометрів на годину. Побережіть себе та своє майно. Якщо є можливість, побудьте вдома. Особлива засторога будівельникам - ні в якому разі не варто проводити будівельні роботи на висоті, небезпечно!" - підсумувала вона.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Втім, Діденко запевняє: не варто псувати собі святковий настрій, адже саме 14 січня в Україні відзначають Старий Новий рік та Святого Василя і погана погода - не привід скасовувати традиційні щедрування чи візит до рідних. Окрім цього, синоптик віщує близьке потепління після свят і навіть прихід відлиги. Тому цілком ймовірно, що вже з наступного тижня ми зможемо відчути на собі якщо не завершення зими, то принаймні її останні кроки.

А якщо ви крім синоптків вірите ще й у народні прикмети, то про погоду на Василя їй також у нашого народу не бракує, ось найпопулярніші з них, до яких прислухалися ще наші бабусі:

Якщо січень холодний, то липень - сухий і спекотний; грибів не ждіть до осені.

У січні - березень, то бійся в березні січня.

Глибокий сніг у січні - будуть дощі влітку.

Як на Новий рік падає сніг, то будуть гриби рости.

Якщо січень сухий, морозяний, то буде сухе спекотне літо.

Неодмінно заморозить, якщо: дим з димаря в'ється стовпом; ранкова зоря дуже яскрава; зірки в нічному небі надмірно поблискують і виразно простежується Чумацький шлях.

Якщо на Василя в цей день туман -до урожаю.

Коли 14 січня багато пухнастого інею на деревах, рік буде багатий на мед.

Завірюха в Василів вечір віщує великий урожай горіхів.

Якщо Василева ніч зоряна, то літо буде ягідним.

На Новий (старий) рік погода - буде в полі урода.

Нагадаємо, що Україну накриють кілька діб морозу до -14, снігу й ожеледиці: попередження від синоптиків

Ранiше повiдомлялось, що зима закінчиться ще в січні? Українські бабаки-віщуни Марічка та Мишко здивували передчасним "прогнозом"

Також, погода в Україні поверне обіцяний сніг і зробить безкоштовний каток всюди.