14 січня 2022 року християни вшановують пам'ять святого Василя в ході великого свята.

У цей день українці звертаються до святого з молитвами, в яких просять про допомогу і заступництво. Цієї ж п'ятниці за юліанським календарем - (Старий) Новий Рік-неофіційне свято, що традиційно відзначається в Україні.

Церква, скріншот: YouTube
Церква, скріншот: YouTube

Василь Великий є одним з трьох каппадокійських Отців Церкви, богословом, церковним письменником. Святому навіть приписують винахід іконостасу, а зараз ми розберемо найпотужнішу молитву, в якій слід визнати гріховність своїх діянь, попросити припинити тілесні похоті і заохочувати серце до чистоти і покаяння.

Церква, скріншот: Facebook
Церква, скріншот: Facebook

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

***

Молитва Василя Великого

Святий отче Василіє, Преславний учитель Церкви Христової, добрий пастирю рідного стада, засновнику і законодавцю життя чернечої, пресвітле дзеркало чистоти і невинності, зразок лагідності і християнського смирення, відважний переможцю блудної і богопротивної науки, непереможний захиснику честі єдиного в Трійці Бога і Пречистого Дівства Божої Матері. Це я, грішний, припадаю в покорі перед Тобою і молю Тебе: навчи і мене ступати богобоязливо дорогою заповідей Господніх і ніколи вживанні моєму не звертати на бездоріжжя. Ти вразуми науками своїми мій темний розум до осмислення правд божественних. Припини мою зіпсовану волю, шоб погордивши тілесними похотами, бажала вона тільки того, що мені щасливу вічність може забезпечити.

Заохочуй серце моє до чистоти і щирого покаяння за всі лукавства мої, якими творця свого повсякчас гнівлю. Знаю, пресвятий Отче, шо за всю доброту Господню платив я тільки невезінням, тому молю Тебе, великий Угоднику Господній, керуй мною, почуттями мої ми, всіма частинами тіла, відвертай очі мої від спокус гріховних і не дай їм ніколи засліпитися розкішшю тілесної. Закривай слух мій проти всяких безчесних розмов, а відкривай його слуху наук євангельських.

Устам Моїм не дозволяй або нити осуд, пустословити неправду і прокляття. Руки мої утримуй перед всякими справами, які могли б мене осквернити перед всевидячим Оком Господнім. Ноги мої відвертай від стежок, що ведуть творіння від Всемилостивого Творця і можуть привести душу на край вічної прірви. Угоднику Божий, не опускай мене. Отче Святий, заступися за мною перед Престолом Господнім, молитвами твоїми прихили мені ласку Господню, зроби мене молитвами твоїми спадкоємцем щасливої вічності. Амінь.

***

Нагадаємо, Старий Новий Рік 13 січня: "святки", любов і шопка - в ПЦУ пояснили, як правильно провести ці дні

Як повідомляв "Знай.ua", Різдво не 7 січня: коли насправді народився Ісус Христос і чому це навіть не 25 грудня

Знай.ua писав, перенесення Різдва на 25 грудня: митрополит Епіфаній сказав, Коли 7 січня піде в небуття