Традиційно "Васильєв вечір" відзначається 13 січня. Назва свята походить від імені святого Василя Великого – архієпископа, письменника та богослова Кесарії Каппадокойської. Ще це свято називають "Щедрий вечір" або "Меланки".

13 січня заведено відзначати з великою щедрістю. В цей день збираються родиною та влаштовують пишну вечерю, багату на ситні та смачні страви. Коли настає вечір, то люди починають щедрувати, дівчата та хлопці ходили по домівкам та співали, а господарі вітали їх ласощами та смаколиками.

Щедрівники, фото "Доброта"
Щедрівники, фото "Доброта"

Щоб пригостити всіх гостей та знайомих господині в цей день готували багато їжі. Існувало повір’я, що багатий стіл забезпечить господареві достаток на весь рік. Особливою популярністю користувалися страви зі свинини, оскільки святий Василь вважався покровителем свинарів.

Що не можна робити на Васильєв вечір:

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Не можна розпочинати день із розмов;
Не позичайте гроші, а то весь рік в боргах будете;
Сміття краще не виносити: ризикуєте разом з ним викинути щастя;
Рахувати дрібні гроші на Старий Новий рік не можна. Вважається, що це до сліз;
В цей день не можна скандалити та з’ясовувати стосунки;
Не можна одягати темний одяг.

Прикмети на 13 січня:

Якщо в ніч із 13 на 14 січня на небі багато зірок, то врожай ягід буде добрим.
Якщо вітер дме з півдня — рік буде спекотним і благополучним; якщо із заходу – до достатку молока та риби; зі сходу – до врожаю фруктів та ягід.
Багато пухнастого інею на деревах віщує хороший медозбір.

Карнавал на Маланку

Старий Новий рік в Україні буде зі снігом, фото unian
Старий Новий рік в Україні буде зі снігом, фото unian

Найголовніша подія цього дня - перевдягатися в костюми тварин й фольклорних персонажів. 13 січня люди ходять по хатах та після заходу сонця "водять Маланку" або “водять Козу”.


Посівання

14 січня, на наступний день після Маланки, чоловіча стать набирала повну торбу зерна та йшла засівати. Спочатку вітали родичів та хресних батьків, а потім сусідів.

Нагадаємо, Старий Новий рік 13 січня: "святки", любов і шопка – в ПЦУ пояснили, як правильно провести ці дні

Також Знай писав, Старий Новий рік 2022: чого категорично не можна робити 13 січня, аби не прикликати у дім біду та нещастя

Раніше Знай повідомляв, українців чекає найхолодніша ніч на Меланки, щедрувати доведеться при - 20: "Одягайтеся, ніби на полярну експедицію"