12 січня 1909 року на світ з’явилася легендарна, геніальна українська художниця Марія Примаченко. Про це нагадали у спільноті «СловОпис».

Важко сплутати картини Примаченко з іншими – її манера малювання і вибір сюжетів не залишали сумнівів у тому, що Марія – одна така на весь світ. Всім знайомі її чудернацькі звірі і птахи, казкові дерева і небачені квіти. Вона не боялася кольорів і тонко відчувала їхню гру.

Зараз картини самобутньої художниці знають у всьому світі, їхня вартість сягає десятків тисяч доларів. Проте за все своє життя художниця не виїжджала з рідного села Болотні і жила в бідності.

Фото: Марія Примаченко
Фото: Марія Примаченко

У житті і творчості Марії ще багато таємниць. Одна з них - правильне написання її прізвища: Примаченко чи ПриЙмаченко.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

У документах зустрічається обидва варіанти, а сама художниця розповідала відомому режисеру Лесю Танюку, що справжній варіант прізвища було «спотворено».

"Приймаченки ми, з приймаків. Батька мого Оксентія Григоровича дід з бабою у приймаки взяли, всиновили. А записали потім по-руському. Спортили...", - зізнавалася вона.

Фото: Марія Примаченко
Фото: Марія Примаченко

Малювати Марія почала з дитинства. У ранні роки вона перехворіла на поліомієліт і не могла повноцінно рухатися. Це дало їй багато вільного часу, який вона витрачала на спостереження за природою і творчість.

Перші спроби творити почалися з глини, якої навколо було вдосталь. Потім – малювання підручними засобами. Її малюнки подобалися людям, вони просили розмалювати їм хати.

Попри відсутність художньої освіти, Марія зуміла створити власний стиль і свій казковий світ.

На Міжнародній виставці 1937 року в Парижі Марію нагородили золотою медаллю, однак їй самій це не принесло статків. Інколи грошей не вистачало навіть на папір та фарби.

Фото: Марія Примаченко
Фото: Марія Примаченко

Нагадаємо, українці запідозрили півня в "зраді" під крилом у Володимира Зеленського.

Як повідомляв портал "Знай.ua", середня зарплата українців перевищила 500 доларів: у яких областях платять від 20 тис. грн. Середня зарплата в Україні зросла до рекордного максимуму

Також "Знай.ua" писав, палає найбільше на планеті звалище шин: загрожує катастрофою для усього світу. Загорілося величезне звалище автомобільних шин