Українцям пояснили, що потрібно знати про право на утримання після розірвання шлюбу. Відповідне повідомлення з’явилося на сторінці Міністерства юстиції України у соцмережі.

Як зазначають у відомстві, «Після розлучення – чужі люди один одному» – це досить поширена думка серед колишніх сімей.

Однак таке твердження не зовсім відповідає дійсності. Насправді розірвання шлюбу не є причиною для припинення права особи на утримання, яке виникло у неї за час перебування в шлюбі.

В Сімейному кодексі України, в ст. 76, вказано, що після розлучення особі надається право на утримання, якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або впродовж року від дня розірвання шлюбу і потребує матеріальної допомоги.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Головна умова в такому випадку – здатність колишнього чоловіка чи дружини надати таку матеріальну допомогу.

Більше того, якщо людина отримала інвалідність після спливу одного року від дати розірвання шлюбу, вона також має право на утримання, якщо її інвалідність була результатом протиправної поведінки щодо неї колишнього чоловіка/колишньої дружини під час шлюбу.

Якщо розлучення відбулося до досягнення особою пенсійного віку, і до пенсії залишилося не більше п’яти років, особа також має право на утримання після досягнення цього пенсійного віку, якщо у шлюбі з партнером вона проживала не менш як десять років.

«Якщо у зв'язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім'ї, хворобою або іншими обставинами, що мають істотне значення, один із подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати, він має право на утримання у зв'язку з розірванням шлюбу і тоді, якщо є працездатним, за умови, що потребує матеріальної допомоги і що колишній чоловік/колишня дружина може надавати матеріальну допомогу. У цьому випадку право на утримання триває впродовж трьох років від дня розірвання шлюбу», - додають у відомстві.

Розлучення, фото pxhere
Розлучення, фото pxhere

У тому випадку, якщо партнер, який отримує виплати від іншого, укладає новий шлюб – грошове утримання припиняється.

Раніше повідомляли, любов пройшла: прості кроки до швидкого розлучення подружжя без дітей.

Як повідомляв Знай.uа, у МОЗ назвали професії, для яких вакцинація від Covid-19 обов'язкова: повний перелік.

Знай.uа писав, українка заплатила 170 тисяч гривень аліментів: тягнула довгі роки, аж до продажу будинку.