Вже котрий рік українців стравлюють питаннями про перенесення Різдва на 25 грудня. І ніби як, навіть церква висловлюється в якійсь мірі "за", Але всі звикли відзначати народження Христа саме 7 січня.

Саме після головного свята всіх християн пропонуємо вам розібратися, коли насправді народився Ісус Христос, чи є у нього взагалі задокументована дата народження?

Ісус Христос, фото: gettyimages
Ісус Христос, фото: gettyimages

У Біблії говориться, що в ту ніч, коли народився Ісус, пастухи стерегли на полі овець. Євангеліст Лука написав, що пастухи "жили в полі і сторожили вночі свої стада" недалеко від Віфлеєму.

У місяці кіслеве за єврейським календарем (відповідає листопаду — грудню) зазвичай була холодна дощова погода. Це був найхолодніший місяць у році, і в гористій місцевості часом випадав сніг.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Сніг на горі Драгобрат, кадр з відео: Facebook Василь Молдавчук
Сніг на горі Драгобрат, кадр з відео: Facebook Василь Молдавчук

Очевидно, що пастухи в тій місцевості не залишалися взимку зі своїми стадами на ніч під відкритим небом, тому народження Ісуса відбулося не взимку, а, швидше за все, восени. У будь-якому випадку точної дати немає.

Чому тоді все таки Ісуса пов'язують з 25 грудня (7 січня)? У цей день римляни відзначали народження Непереможного Сонця. Заснувавши в цей день Різдво, Церква спритно схилила багатьох римлян святкувати народження Ісуса Христа замість народження Сонця. По суті, вони відзначали нові свята на старий лад. Так традиції перекочували в сучасний світ.

Нагадавши, українці підтримали перенесення Різдва на 25 грудня: скільки відсотків хоче забути про 7 січня.

Раніше ми повідомляли, що митрополит Епіфаній сказав, коли 7 січня піде в небуття.

Також ми повідомляли про те, чому сталася плутанина в датах 25 грудня і 7 січня.