Ще сотню чи дві сотні років тому Святий вечір, Різдво та Новий рік в Україні святкували інакше. У ці дні кожна дія, як вірили, мала великий вплив на весь наступний рік. Про давні різдвяні обряди у проекті «Без брому» розповів один із найавторитетніших етнологів в Україні, упорядник відомої збірки “Колядки і щедрівки”, професор Михайло Глушко.

Новий рік раніше святкували навесні, 1 березня. Через це багато новорічних обрядів насправді є весняними, землеробськими.

Існував звичай «полазника» - вважалося, що кого першим у Новий рік зустрінеш, так і весь рік проведеш. На Закарпатті на Святвечір з цього приводу замовляли єврея – представники цього народу зазвичай були заможними і віщували багатство. Пізніше звичай запрошувати людей змінився – до хати почали заносити тварин.

Кутя, скріншот: Youtube
Кутя, скріншот: Youtube

Кутя 200 років тому була звичайною кашею, яку заправляли медом і накривали книшем (хлібом). Її готували у пам'ять про померлих родичів.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Головний атрибут Різдва - сніп, дід, король, але не дідух. Дідух – це обмолочений сніп, який залишався після збору урожаю.

Деякі різдвяні обряди проводили із дідом, зокрема – поминальні. Пишне застілля було виявом пошани до покійних предків.

У більш пізні часи, символом Різдва стала ялинка, яка мала знищити культ діда. У інших слов’ян були схожі звичаї, однак були і свої відмінності в святкуваннях.

В Україні, наприклад, під стіл на Святвечір клали металеві предмети, а на стіл – часник. Вони мали захистити дім від зла.

Крім того, господар із сокирою ходив лякати дерева в садку – щоб краще родили. Деякі колядки присвячували волам – вважалося, що так тварини сприятимуть гарному врожаю.

Різдвяний вертеп - фото rian.com.ua
Різдвяний вертеп - фото rian.com.ua

Різдвяний вертеп із живими дійовими особами з’явився в Україні у 19 столітті і є унікальним явищем.

Нагадаємо, суцільні вихідні: скільки будемо відпочивати в січні 2022 року і чи доведеться відпрацьовувати.

Як повідомляв Знай.uа, графік весняних та літніх канікул в українських школярів у 2022 році: скільки і коли відпочиватимуть діти.

Також портал Знай.uа писав, що Олена Зеленська відзвітувала про те, що зробила за 2021 рік для маленьких українців: "міняємо культуру"