Українка два десятка років пропрацювала дояркою, але тепер не може отримати пільгову пенсію. На це вона поскаржилася у виданні «Пенсійний кур`єр», де на її питання відповіла Галина Мастюгіна, заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України.

«Я пропрацювала 20 років дояркою і подала документи на призначення пільгової пенсії, але отримала відмову, бо в пакеті документів відсутня довідка про виконання мною під час роботи норм обслуговування тварин. На підприємстві сказали, що не видають таку довідку. Що мені робити?», - цікавиться жінка.

У відповідь їй пояснили, що довідка про встановлення та виконання норм обслуговування тварин є обов’язковою, адже дояркам надається пільгова пенсія за умови, що 20 років роботи підтверджено саме цією довідкою. І це — законодавча норма.

Відповідно до постанови Уряду від 12 серпня 1993 року № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» та до закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», підприємство має виконати вимогу і надати таку довідку.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Однак деякі підприємства хитрують і не поспішають видавати таку довідку, щоб не відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплати пільгової пенсії.

Корови, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube
Корови, кадр з відео, зображення ілюстративне: YouTube

Проте у цьому випадку підприємство є сільськогосподарським товаровиробником, і відшкодування з виплати пільгової пенсії його оминає. Чому відмовляються видати довідку – незрозуміло.

Нагадаємо, українці можуть повернути гроші і стаж після відсторонення від роботи: юрист пояснив всі тонкощі.

Як повідомляв "Знай.ua", нові тарифи на газ, підвищення пенсій, правила для ФОПів та щеплення: що змінилося для українців з 1 січня 2022 року

Знай.ua писав, в яких випадках не можна вакцинуватися проти коронавірусу: пояснення МОЗ