З 2022 року деякі пенсіонери отримуватимуть підвищені виплати.

1 січня 2022 року набуває чинності закон "Про статус та соціальний захист українців, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". У зв'язку з цим пенсійні виплати підвищать для 39 481 осіб. Крім того, з початку цього року підвищення пенсії на 9% передбачено для жінок старше 60 років. Про це повідомили в "Главком".

Скрін, Facebook Пенсії
Скрін, Facebook Пенсії

Розмір пенсій для осіб, які отримали інвалідність через участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, залежатиме від групи інвалідності. Задля першої групи інвалідності вони складуть 14,6 тис. грн, для другої - 9,5 тис. грн, для третьої - 7 тис.грн.

З 1 грудня 2022 року будуть збільшені розміри пенсії для 18 тис. осіб з урахуванням збільшення середньої зарплати, яка враховується при обчисленні пенсії.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Також з січня мінімальна пенсійна виплата кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловікові) захисників (захисниць), загиблим в зоні проведення АТО/ООС, складе не менше 7 800 грн. У січні також зростуть пенсійні виплати для 65-річних у зв'язку із зростанням мінімальної зарплати в країні. З 1 липня мінімальна пенсія зросте до 2 027 грн, а з 1 грудня – до 2 093 грн.

З 1 березня запланована індексація пенсій майже для 10 млн пенсіонерів.
Також у березні має відбутися індексація компенсаційних виплат для пенсіонерів старше 75 років. Такі доплати були встановлені з 1 жовтня 2021 року. Для 75-річних пенсіонерів сума складе 400 грн, для 80-річних - 500 грн.
З жовтня планується нова мінімальна пенсійна гарантія.

Пенсіонер, скріншот: Youtube
Пенсіонер, скріншот: Youtube

Людина старше 70 років, яка має трудовий стаж 35 років (чоловік) або 30 років (жінка), отримуватиме в місяць не менше 3 тис.грн.
Якщо стаж менше, мінімальна пенсійна виплата для цих категорій громадян буде визначатися пропорційно стажу. При наявності страхового стажу у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років вона складе мінімум 2 500 грн.
У жовтні пенсіонери у віці 70-75 років отримають 300 грн доплати.

Нагадаємо, українці можуть повернути гроші і стаж після відсторонення від роботи: юрист пояснив всі тонкощі

Як повідомляв Знай.uа, третє щеплення, "локдаун" і зустріч "Омікрона": у МОЗ показали, до чого готують українців на зиму 2022

Також портал Знай.uа писав, що пенсіонерка втратила 2000 гривень пенсії і шукала по оголошенню: "Він не повернув"