У посвідченнях українських водіїв з’явиться нова позначка у вигляді коду «78». Стосуватиметься вона керування транспортними засобами лише з автоматичною коробкою передач. Подробиці дізнавалися журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Ще перед походом в автошколу майбутній водій має вирішити, автомобілем з якою коробкою передач він буде кермувати. Адже з 28 грудня 2021 року в правах почнуть ставити позначку «78» про керування транспортним засобом виключно з автоматичною трансмісією.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Юристи підкреслюють, що відповідальності при порушенні такого нововведення не уникнути.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Стаття 126 в Кримінальному кодексі України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за керування ТЗ без відповідного документа. Водій має розуміти, що його посвідчення не дає право керувати транспортом з механічною коробкою передач, так як це певні зобов’язання», — прокоментував адвокат Максим Кучерук.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

У сервісному центрі МВС пояснили: таким чином українські права адаптують до документів ЄС. Код у правах буде загальним для усіх країн Євросоюзу.

«З 2013 року в Європі міняють тільки ті посвідчення водія, які видані з кодами обмежень та з інформацією щодо трансмісії, на якій особа здавала іспит», — додає Юрій Смольянінов, заступник начальника головного сервісного центру МВС.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Зауважимо, зміни не торкнуться тих водіїв, яким посвідчення було видано раніше. У МВС обіцяють, що старі документи поки змінювати не потрібно.

Нагадаємо, "VIN-код, ДТП та пробіг": українським водіям радять готуватися до нових правил продажу та купівлі авто

Також Знай писав, в Україні набувають чинності обмеження на керування авто без підготовки: кого це стосується.

Раніше Знай писав, спочатку гальмують перед камерами, а потім "дають по газах": експерт з автофіксації назвав головні причини ДТП