Традиційно 30 грудня, православний світ відзначає день святого Данила. В цей день зазвичай проводять обряд з вогнем, щоб очистити оселю від усіляких нечистот.

Коли Данило був підлітком, його схопили у полон разом з Ананієм, Азарієм та Мисаїлом. Це сталося під час падіння Єрусалима. У Вавилоні він отримав халдейську освіту, а потім став служити при дворі, передає портал "Доброта".

30 грудня — святого Данила
30 грудня — святого Данила

Відомо, що святий мав дар трактування снів, чим він й прославився. Якось вавилонський цар Навуходоносор побачив дещо дивне уві сні, але вранці не міг все згадати. Він зібрав усіх мудреців, але жоден не пояснив, що наснилося царю. Тоді володар звернувся до Данила, який допоміг пригадати сон та пояснив його зміст. Після цієї події святий став начальником Вавилону.

Традиції в цей день.

Цього дня зазвичай проводять обряд з вогнем. Наші предки вірили, що це допоможе очистити оселю від усіляких нечистот та негативної енергетики. Для цього запалюють дерев’яну паличку та обходять з нею увесь будинок, молячись там, де дерево починало коптіти сильніше.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

За допомогою вогню очищали не лише оселю, а й людину. Запалену свічку обережно водили по тілу, щоб позбутися від тілесних та душевних хвороб.

На святого Данила молоді дівчата можуть ворожити на судженого. Для цього обряду потрібні три лаврових листи, на яких потрібно написати імена пророків Мисаїла, Азарія та Ананія, після чого ці листочки кладуть під подушку. Подумки дівчата просили пророка Даниїла, щоб побачити уві сні судженого.

Господині ж цього дня робити вдома прибирання. В цей день вони мали позбутися усіх зайвих речей.

Народні прикмети в цей день.

В цей день ясно та стоїть мороз, чекайте в травні сонячну та теплу погоду.

На дворі хуртовина – до врожаю меду.

Вранці іній — на Святки мороз буде не дуже сильним.

Нагадаємо, погода 30 грудня полякає морозами та ожеледицею перед потеплінням: синоптик Наталка Діденко радить бути обережними

Раніше Знай писав, скандальний священник Олександр Дедюхін суперечливо закликав українців берегти себе взимку: "Ховати в таку погоду, приємного мало"