До наступного року в Україні хліб може знову сильно подорожчати. На зліт цін впливає відразу декілька факторів.

Вартість хлібобулочних виробів на українському ринку вже до вересня 2022 року може зрости аж на 35%. Глава Союзу українського селянства Іван Томич пояснив, що подорожчання пов'язане з дефіцитом борошна в країні.

"Варіант може бути поганий. Що визначальне? Визначальне - наявність борошна для випічки хліба в Україні. На сьогодні ситуація погана: якісної пшениці, а, відповідно, борошна другого-третього класу у нас буде дефіцит" - заявив Томич виданню "ГолосUA".

Скрін, відео YouTube хліб
Скрін, відео YouTube хліб

Фахівець заявив, що головна причина нестачі зерна в Україні – це великі обсяги його експорту. При цьому Томич зазначив, що урожай в був хороший.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Що скажуть ті мільйони українців, якщо хліб буде 50 грн? Цей хліб, наш, звичайний, український. Проблема в тому, що вчасно не використовували інструменти – Аграрний фонд, Держрезерв, інтервенції", – підсумував глава Союзу.

А ось президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко виданню "Укріанські новини" заявляв, що ще однією причиною зміни ціни на хліб може стати подорожчання газу.

"Стрімке подорожчання газу фактично поставило на межу виживання переробну та харчову галузі в країні. Якщо говорити про хліб, який завжди був доступним, то сьогодні у хлібопекарів є реальна загроза зупинки виробництва. Всі складові собівартості подорожчали, сьогодні мова йде про 30%-е подорожчання хліба масових сортів споживання", - сказав Дученко.

За словами експерта, Якщо рік тому на виробництво одного буханця хліба газ за собівартістю обходився в 50 копійок, то зараз вже 5 гривень.

Хлібзавод, скріншот: YouTube
Хлібзавод, скріншот: YouTube

Нагадаємо, залишимося без сиру і сметани? Високі ціни на газ дісталися до молочної промисловості, загрожує повна зупинка

Як повідомляв Знай.uа, олів'є і шуба за 960 гривень або фаст-фуд? Яка альтернатива звичним новорічним застіллям

Також портал Знай.uа писав, яйця встановили рекорд, а капуста "сидить на місці": як за п'ять років змінився чек на найбільш популярні товари в Україні