Український уряд під керівництвом прем'єра Дениса Шмигаля прийняв нові розміри штрафів, що покладаються за порушення природоохоронного законодавства в природних заповідниках.

В першу чергу мова йде про покарання за незаконну ловлю риби, полювання, рубку дерев і чагарників, нелегальний відбір торфу і піску та інше нанесення шкоди флорі і фауні заповідників.

Про це стало відомо з відповідного проекту постанови Кабінету Міністрів України, прийнятої 23 грудня 2021 року.

Штрафи, скріншот: Facebook
Штрафи, скріншот: Facebook

Йдеться про постанову в новій редакції "Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства Про природно-заповідний фонд". Цей документ уряд затвердив на засіданні в четвер, 23 грудня, повідомила прес-служба Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Браконьєри / скріншот з відео
Браконьєри / скріншот з відео

"встановлюємо новий підхід для обчислення збитку, який можуть заподіяти природно-заповідному фонду України. За формулою розрахунку, розмір збитку збільшується в 10 разів і щорічно буде індексуватися. Такі заходи допоможуть охороняти ці території і зберегти їх біорізноманіття", — заявив виконуючий обов'язки міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Збирати ягоди і гриби можна тільки для власних потреб і поза територією заповідних зон. Так, за один зрізаний незаконно гриб доведеться віддати 75 грн, за лікувальні трави — 30 грн за квітку, ягоди — 373 грн/кг, горіхи — 1154 грн/кг.

Також збільшилися штрафи за незаконний вилов риби (за 1 сома доведеться заплатити 20 195 грн), вилов оленя (305 896 грн), зайця-русака (26 081 грн). За зрубане або пошкоджене дерево штраф складе 85 796 грн, знищення кущів півонії — 1 691 грн.

Раніше повідомляли, як отримати "ковідну тисячу" без смартфона: у Кабміні дали корисну пораду.

Як повідомляв Знай.uа, від 2-3 гривень за кілометр: які дороги стануть платними для водіїв вже з січня.

Знай.uа писав, українка відмовилася оплачувати пакет в магазині, але пропозиція продавщиці розлютила ще більше: "Я вам на корову схожа?".