За останні два роки в Україні побудували та відремонтували понад 14 тисяч кілометрів автомобільних доріг. На подальше будівництво та ремонт автошляхів у 2022 році в бюджеті держави закладенно рекордну цифру. Подробиці дізнавалися журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

За словами Президента України Володимира Зеленського, в рамках програми «Велике будівництво» у 2021 році оновили і побудували понад 40 % основної мережі доріг України, які з’єднує між собою українські регіони. У 2022 році на реконструкцію та будівництво доріг закладено рекордну суму — понад 140 млрд грн.

Фото:" джедаї " дороги
Фото:" джедаї " дороги

Для порівняння, у 2019 році на відновлення автошляхів було виділено близько 21 млрд грн, а побудовано менше 1 тис. км доріг. За два роки на українські дороги державного значення фінансування збільшили вп’ятеро і виділили близько 106 млрд грн. Зазначимо, що вартість ремонту одного кілометра дороги зменшилася на 20% завдяки конкуренції та експертизі всіх проектів.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Фото:" джедаї " дороги
Фото:" джедаї " дороги

Окрім будівництва доріг, в Україні налагодили систему зважування вантажівок у русі, що дає можливість підтримувати стан вже відновлених автошляхів. Нині система автоматичного габаритно-вагового зважування «WIM» налічує 102 комплекси і це дає видимі результати.

«На сьогодні кількість порушень знизилася у 30 разів. Не дотримуються норм лише 0,3 %, в порівняні з 9%, які фіксувалися ще в квітні цього року», — наголосив Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Фото:" джедаї " дороги
Фото:" джедаї " дороги

Зокрема, наступного року має розпочатися реалізація першого концесійного автобану Краківець-Львів-Броди-Рівне. Автобан планується протяжністю близько 280 км, а час проходження маршруту, як прогнозують, зменшиться з 4,5 годин до 2,5 години. Дорога буде розрахована на швидкість 130 км/год. Для будівництва платної дороги розглядається можливість залучення коштів від міжнародних організацій та бізнесу.

Фото:" джедаї " дороги
Фото:" джедаї " дороги

Загалом темпи будівництва доріг та мостів у рамках програми «Велике будівництво» не знижуватимуться. Значну увагу в наступному році планується приділити півдню України, а саме: Одеській, Миколаївській та Херсонській областям. До 2024 року 23 тис. км нових якісних доріг мають сполучити всі обласні центри нашої держави.

Нагадаємо, асфальт просто змиває водою: водіям показали, як "ремонтують" дороги перед святами - бідні їх колеса

Як повідомляв "Знай.ua", від 2-3 гривень за кілометр: які дороги стануть платними для водіїв вже з січня

Знай.ua писав, Рада затвердила нові штрафи за перетин кордону та "оренду" житла: від 850 грн до 10 тисяч-хто в списку