Для всіх українців, які мають відношення до пенсійних виплат, за стажем, за вислугу років, з'явилися дуже важливі новини. Так, фахівці з "Пенсійного кур'єра" розповіли у своїй постійній рубриці "Питання і відповідь" - чи має право медик, після 25 років роботи в ПНД, отримати грошову допомогу.
Про це стало відомо завдяки новій публікації видання "Пенсійний кур'єр" в мережі Facebook.

Бердянський ПНД, скріншот: YouTube
Бердянський ПНД, скріншот: YouTube

Відповідь: згідно з частиною четвертою статті 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 періоди трудової діяльності та інші періоди, які відносилися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 1 січня 2004 року), зараховуються до страхового стажу в порядку та на умовах, передбачених раніше чинним законодавством, крім випадків, передбачених цим Законом.
- Пільговий порядок обчислення стажу роботи, передбачено таким законодавством, за період з 1 січня 2004 року застосовується тільки для визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років.

- Відповідно до статті 60 Закону" Про пенсійне забезпечення " робота, зокрема, у психіатричних закладах охорони здоров'я зараховується до стажу у подвійному розмірі.

- Отже, робота в психіатричній лікарні до 1 січня 2004 року буде відноситися як до пільгового, так і страхового стажу в подвійному розмірі, а період роботи в такій установі після цієї дати в подвійному розмірі буде обчислений тільки за визначенням права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook
Публікація "Пенсійного кур'єра", скріншот: Facebook