Влада планує відчужувати землі у власників під будівництво стратегічних об’єктів. Чиновники вже зареєстрували під цю процедуру новий законопроєкт. Подробиці новації дізнавалися журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Кабінет Міністрів подав до Ради законопроєкт, який передбачає примусове відчуження земельних ділянок та нерухомості на ньому під будівництво автошляхів державного значення та пов’язаних з ними об’єктів інфраструктури.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Така процедура для українців не нова, але чиновники хочуть зробити її суворішою. У документах зазначається, що механізм примусового відчуження земельних ділянок занадто тривалий і терміни його вирішення необхідно скоротити.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати В Україні готується революція у житловій сфері Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Зазвичай, власники земель не погоджуються на запропоновані суми компенсацій чи роками чекають виплат, а тому стають ініціаторами судових розглядів, що в результаті зупиняє реалізацію об’єктів.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Подільсько-Воскресенський міст столиці — яскравий приклад, коли землі забрали для вирішення суспільних потреб. Для частини киян, які проживають в районі Русанівських садів, таке рішення стало справжньою катастрофою. Між місцевими мешканцями та чиновниками роками тривають суперечки, ведуться судові позови.

Зміни до закону, які пропонує уряд, пришвидшать відчуження земель.

«Саме держава буде встановлювати ціну і подавати відповідний позов, а суд, в свою чергу, прийматиме рішення. Це відбуватиметься протягом 30 днів. Підводним каменем є те, що суд самостійно зможе приймати рішення фактично без участі власника земельної ділянки», — коментує юрист Денис Конюшко.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Крім того, юристи радять пильно стежити за судовими рішеннями, адже повістка може просто не дійти до власника, тому необхідно регулярно моніторити судові реєстри.

Зі свого боку, автори законопроєкту вважають, що новий механізм дозволить швидше викупити земельні ділянки і побудувати Велику кільцеву дорогу навколо Києва.

Знай.ua нагадує: В "Ощадбанку" пенсіонерці, яка втратила чоловіка, підсунули старезну купюру - розплатитися неможливо: "Родичі надіслали"

Як раніше повідомляв Знай.ua: Колишній співробітник ЧАЕС розкрив цікаві деталі після 20 років у зоні відчуження: "Пахне озоном"

Також Знай.ua писав: "Доглядаю за літньою мамою...": відповідальним українцям розповіли про додатковий стаж і надбавку до пенсії