Розмови про те, що в Україні побудують платні дороги, тривають не один рік. У вересні цього року Кабмін ухвалив законопроєкт про створення таких доріг, а нещодавно в ПДР з’явився новий знак — «платна дорога». Коли українці зможуть скористатися платними автошляхами, з’ясовували журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Уряд анонсув перший платний автобан, який планують почати будувати вже у 2022 році. Вузька і перезавантажена транспортом автотраса «Рівне — Броди — Львів — Краківець» — головна дорога до Європи. Саме її планують розвантажити і побудувати паралельно нову платну магістраль. Протяжність дороги має скласти близько 280 км, а час проходження маршруту зменшиться майже вдвічі.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Платні автошляхи — звична практика для країн Європи та США. Анонсована вартість проїзду в Україні дорогою не повинна перевищувати 2-3 гривні за один кілометр. Однак, частина водіїв сприйняли ідею скептично, і наголошують на обов’язковій безкоштовній альтернативі. За законодавством такою залишиться існуюча дорога «Київ — Чоп» та «Львів — Краковець».

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

У свою чергу автоексперти наголошують, що процеси будівництва автошляхів відбуваються непрозоро, а кошти розподіляються максимально неефективно. На усі заплановані та розгорнуті владою країни проєкти в межах «Великого будівництва», скоріше за все, може не вистачити бюджету.

Фото: Джедаї
Фото: Джедаї

Нагадаємо, коли в Україні з'являться платні дороги та як це працює у Польщі: "150 грн за 60 км".

Як повідомляв "Знай.ua", штрафи 17 тисяч гривень: оприлюднено нові правила та покарання за нетверезе водіння

Знай.ua писав, 1500 гривень за паркування у дворах Києва: чи будуть платними стоянки для водіїв