На дорогах Харкова почали масово з'являтися машини-двійники. Камери фіксують правопорушника, а штрафи отримують навіть ті власники, чиї автомобілі не виїжджають на дороги міста. Звідки беруться клони і якими можуть бути наслідки таких афер, розбиралися журналісти програми «Джедаї» на каналі 2+2.

Переглянути відео можна по посиланню.

Подібні випадки поширення машин-двійників в нашій країні з'явилися ще на початку 2000-х років. Виникнення пов'язане з тим, що в Україну масово ввозилися автомобілі з-за кордону, які офіційно не розмитнювали.

"Машину приганяють в Україну, а під нього знаходять «донора». На свіжопригнану машину-копію вішають ті ж номери і підробляють документи, де збігається повністю все (марка, модель, колір), крім номера кузова», — розповідає автоексперт, Олександр Трепетин.

Зараз в Україні ця схема шахрайства знову набирає обертів через велику кількість пригнаних авто з Америки, країн Європи, Кореї та Грузії. Масове поширення авто-двійників фіксують у Харкові та області.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Машина заїжджає в Україну, шахраї знаходять такий же автомобіль всередині країни – такої ж марки, кольору, року, копіюють державний номер, і автомобіль-двійник виїжджає на дороги. Автоматичні камери відеофіксації систематично фіксують "клони" за порушення ПДР, а штрафи надсилають реальним власникам. Постраждалим харків'янам доводиться звертатися в поліцію і доводити свою непричетність до машин-двійників.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Така схема шахрайства стала можлива через прогалини в законі – стягнення за підроблені номери набагато нижче митних зборів. Штраф за» лівий " номерний знак на машині становить 850 грн., в той час як розмитнення автомобіля, постановка його на облік обійдеться набагато дорожче. Однак, якщо поліція зупинить авто-двійника і при перевірці vin-коду запідозрить розбіжності або його пошкодження, водієві такого автомобіля може загрожувати кримінальна відповідальність.

Фото: "Джедаї"
Фото: "Джедаї"

Нагадаємо, зтало відомо про те, що у Львові виявили автомобіль-двійник.

Як повідомляв Знай.uа, у Харкові схопили сутенерку, яка вербувала українок у секс-рабство-обіцяла "красиве" життя.

Знай.uа писав, у Києві товариші по чарці перерізали чоловікові горло і добили під колесами машин-звіряче вбивство приголомшило Україну.