Світова інфляція, енергетична криза в Європі, здорожчення продовольства — ці чинники безпосередньо впливають на гаманці українців. Які прогнози дають фінансисти на наступний рік, дізнавалися журналісти програми «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Для того, щоб стримати інфляцію та вгамувати подальше зростання цін, Національний банк України збільшив облікову ставку до 9%. Таке рішення спрямоване на те, щоб знизити інфляцію, яка у листопаді становила 10, 3%.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

«Це рішення спрямоване на те, щоб зменшити інфляцію до 5%. Якщо реалізовуватимуться додаткові інфляційні чинники або посилюватимуться ризики, Нацбанк зможе продовжити підвищення облікової ставки», — коментує Володимир Лепушинський, директор Департаменту монетарної політики НБУ.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Крім того, ризик ескалації — один із чинників впливу на валютний ринок і економічні процеси, які не дають країні набирати доковідних показників.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

Рішення Національного банку впливатиме на ставки по депозитах та кредитах, але не раніше, ніж через пів року. За словами заступника директора Центру економічної стратегії Мірії Репко, на процентну ставку реагує ставка за депозитами та короткостроковими кредитами бізнесу. Це означає, що на депозитах громадяни нашої країни особливо не зароблять, а кредити для бізнесу стануть недоступними через високі відсотки.

Фото: "Спецкор"
Фото: "Спецкор"

Складаючи макропрогноз на наступний рік, фахівці Нацбанку вже додали до нього високу вартість газу на європейських ринках, якої не прогнозували раніше. Крім того, на економічне зростання може впливати світова інфляція.

Раніше ми писали про те, що українцям обіцяють зростання економіки в 2022 році: що буде з доларом і скільки витратять на медицину і освіту. В цілому витрати заплановані на рівні 1441 млрд грн або плюс 100 млрд (+7,4%), до початкових планів на цей рік.