У 2019 році в Німеччині експерти журналу "AutoBild" провели тест. Спочатку водій їхав на автомобілі зі швидкістю 20 км/год і при включенні лампочки проводив аварійне гальмування.

Весь цей час за ним стежили численні прилади. Потім, йому потрібно було при тих же умовах в русі написати під диктовку смс-повідомлення. А потім він просто випив горілки до рівня 0,8 проміле в крові. І знову пройшов тест. Так от коли він гальмував тверезим і без гаджета, швидкість його реакції становила 540 мілісекунд. А коли писав смс - 730 мілісекунд. Примітно, що в п'яному стані швидкість його реакції була 680 мілісекунд. Експеримент наочно довів, що той, хто пише смс за кермом - небезпечніше п'яного водія.

Ще в 2014 році за статистикою Національної Ради Безпеки США в 27% аварій мобільний телефон був вказаний, як відволікаючий фактор. І, швидше за все, це занижений відсоток, тому що багато хто волів такий фактор не вказувати, так як за це в більшості штатів передбачена відповідальність у вигляді штрафів. Їхній приклад вирішила наслідувати і Україна, заборонивши користуватися мобільним телефоном за кермом. Це прописано в статті 122 Кодексу про адміністративні правопорушення. Штраф за порушення становить 510 гривень – повідомляє «Знай.юа " з посиланням на пресс-службу патрульної поліції Київської області.

Небезпека за кермом, Telegram
Небезпека за кермом, Telegram

У Національній поліції повідомляють, що якщо водієві потрібно терміново зателефонувати або написати, то слід зупинитися в дозволеному місці або скористатися гарнітурою.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Однак багато водіїв продовжують ігнорувати цю загрозу і як і раніше, відволікаються від управління на різні електронні гаджети. І це проблема не тільки нашої країни, а й усього світу.

За результатами соцопитування, проведеного Дослідницьким центром НАФІ, кожен четвертий водій вважає, що відволікання уваги від дороги на 1-2 секунди - це такий безпечний ліміт. Начебто ні до чого поганого це не призведе. Те ж стосується і пішоходів. І в цій групі учасників дорожнього руху практично кожен четвертий не бачить ніякої загрози в тому, щоб при переході дороги відволіктися на кілька секунд. Тільки за 1 секунду, на яку відволікається водій при швидкості 60 км/год, його автомобіль проїжджає 16 метрів. Пам'ятайте про це і будьте обережні!

Нагадаємо, що українці почали здавати "євробляхи" по 6 грн за кілограм

Як раніше повідомляв портал Знай.юа, за неуплату штрафів за порушення правил дорожнього руху, поліції може вилучити авто

Також Знай.юа писав, як швидко у разі потреби знайти поліцейських