У четвер, 2 грудня, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та загалом проєкт державного бюджету на 2022 рік. Вперше уряд розробив цей документ на основі трирічної бюджетної декларації (затвердженої на 2022-2024 роки).

Які ключові показники заклав Кабінет Міністрів у головний фінансовий документ України на наступний рік розповіли у сюжеті "Факти ICTV".

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає держбюджет на 2022 рік інвестицією у людину, країну та майбутнє. А ще зазначає, що він реалістичний та збалансований.

Голосування за держбюджет, скріншот: YouTube
Голосування за держбюджет, скріншот: YouTube

Зазначається, що доходи наступного року складуть 1, 322 трлн грн. Видатки становитимуть 1,497 трлн грн. Дефіцит бюджету у 2022 році складе 188.798 млрд грн. Зазначається, що економіка зростатиме трохи повільніше ніж роком раніше, ВВП становитиме - 3.8%.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Інфляція складе 6.2%, а середньо річний курс гривні затверджено на рівні 28.6. У 2022 році мінімальна зарплата зросте до 6700, а середня - 15 252 грн.

Голосування за Держбюджет, скріншот: YouTube
Голосування за Держбюджет, скріншот: YouTube

Однак зараз на Держбюджет найбільше нарікає опозиція. Вони зазначають, що на наступний рік передбачено надто повільне зростання зарплат та пенсій.

"Мінімальна зарплата планується до збільшення на 200 гривень, з 6500 до 6700, і то наприкінці року. Це 3% збільшення, а прогнозована інфляція складе 7%. Фактично ті хто працюють на мінімальну зарплату збідніють у наступному році", - зазначив Олексій Гончаренко депутат від "ЄС".

Олексій Гончаренко // фото Диалог
Олексій Гончаренко // фото Диалог

Попри дискусії Держбюджет ухвалили без проблем. Монобільшість підтримали групи "Довіра" та "За майбутнє".

Нагадаємо, українці все ж отримають 1000 грн від Зеленського - нардепи проголосували "За"

Раніше Знай писав, зарплати лікарям по 20 тисяч і мільярди на медицину: у МОЗ розповіли про нововведення 2022 року

Також Знай повідомляв, тисячам українців повернули майже 600 мільйонів зарплати: "З рахунків боржників". Зарплати тисяч українців осіли на рахунках працедавців, 600 мільйонів стягнули силою