Українцям пояснили, як спадкоємець може отримати пенсійні кошти померлого родича, не отримані за життя. Про це розповіли у виданні «Пенсійний кур’єр».

За словами читача видання, пенсіонер три роки не отримував пенсію, і за життя по поновлення пенсії не звертався. Однак у нього лишився син - чи має він право на звернення по пенсію батька після його смерті?

Похорон, фото: Terry Vine/Getty Images
Похорон, фото: Terry Vine/Getty Images

У виданні пояснили, що, відповідно до частини другої ст. 49 Закону 1058, поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду України впродовж 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати. Надалі виплата пенсії поновлюється в порядку, передбаченому статтею 46 цього ж Закону.

При цьому із заявою про поновлення виплати пенсії має звертатися сам заявник особисто у територіальний орган Пенсійного фонду України через сервісний центр.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Пенсыонер, скриншот youtube Перший Кабельний
Пенсыонер, скриншот youtube Перший Кабельний

У статті 52 Закону 1058 врегульовано можливість виплати спадкоємцям пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою через його смерть за умови надання свідоцтва про право на спадщину, у якому спадковим майном зазначена пенсія покійного.

Якщо ж на день смерті пенсіонера нарахування та виплати пенсійних коштів не здійснювалося, а пенсіонер заяву щодо поновлення виплати пенсії особисто не надавав, органи Пенсійного фонду визначають суму недоотриманої пенсії на підставі заяви спадкоємця.

Скрін, відео YouTube спадок
Скрін, відео YouTube спадок

Визначення суми пенсії, яку могли б нарахувати, проводиться з урахуванням вимог статті 46 Закону — не більше ніж за три роки до дня звернення по отримання пенсії.

«Датою звернення по отримання пенсії у випадках смерті пенсіонерів є дата звернення визначеного нотаріусом спадкоємця з усіма передбаченими законодавством документами», - додали в «Пенсійному кур’єрі».

Нагадаємо, що у Мінсоцполітики пообіцяли індексацію пенсій для всіх у 2022 році

Раніше повідомлялося, що у 2022 році прирекли на бідність: Кабмін зібрався урізати мінімалку. У 2022 році розмір пенсій в Україні не досягне навіть межі бідності.

Також Знай повідомляв, трудовий стаж 35 років і пенсія 3000 гривень: у Мінсоцполітики визначили, кому підвищать виплати з 2022 року.