Уявіть, що ви поїхали у відпустку, відмінно відпочили на морях і повертаєтеся додому. Але тут на вас чекає "сюрприз" і не особливо приємний: у вашому будинку (або квартирі) оселилися чужі люди і поліція на їхньому боці... Уявили? А комусь і уявляти не потрібно.

Ви подумаєте, що це сюжет якогось серіалу або книги, але ні.. Це реальність, з якою стикаються багато жителів Іспанії.

В одній з улюблених країн заробітчан є таке поняття, як "окупас" (від іспанського ocupar, що означає "займати") — стороння людина, яка захопила чуже житло. Це може бути квартиронаймач, який перестав платити оренду, але не планує з'їжджати, або просто людина з вулиці, яка без дозволу вселився в порожній будинок, помінявши замки. В обох випадках закон буде на боці цих людей. Ви не зможете силою виселити їх до рішення суду, якого можна чекати більше року. Спроба проникнути у власний будинок, коли в ньому живе окупас, в Іспанії вважається кримінальним злочином.

Документи на будинок, фото Регіональний центр з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях
Документи на будинок, фото Регіональний центр з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях

Відповідно, виселити окупанта може тільки суд і на це піде дуже багато часу. Часто окупанти просять гроші за своє виселення, а іноді будинок продають разом з окупантами і з ними розбираеється вже новий господар.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Виселити незаконних мешканців можна тільки в тому випадку, якщо ви застали їх в момент незаконного проникнення. У цей момент необхідно негайно викликати поліцію, щоб представники порядку втрутилися і заарештували порушників.

Про один такий випадок захоплення розповіла українка Катерина Ткаченко, яка переїхала в Барселону в 16 років. Ситуація сталася практично з нею.

Вона з чоловіком знімала будинок, потім вони купили власне житло і переїхали, а цей будинок здали сімейній парі з двома дітьми і третім на підході. Але за 2 місяці життя пара не заплатила за оренду і повністю ігнорувала всі звернення власника. Після пошуку інформації по сім'ї з'ясувалося, що вони заїжджають в будинки і відмовляються платити, а так як виселення через суд може зайняти часу до року, то вони цей час спокійно живуть.

Але і це ще не все... У будинку, який знаходиться по сусідству з цим теж оселилися окупанти... Там ситуація ще гірша, адже господар знаходиться у від'їзді (або він взагалі іноземець) і ніякого зв'язку з ним немає... Окупас (група молодих хлопців від 18 до 25) просто в'їхали в будинок, при чому розкішний і елітний будинок... Будинок коштує 1,5 мільйона євро. Їх "переїзд" помітили сусіди, які відразу підняли хвилю паніки, вийшли з протестами на вулицю, щоб привернути увагу поліції... Поліція нічого не хотіла робити і втручатися в це, але коли сусіди-протестники стали гучною проблемою, то вони все ж виселили хлопців на етапі "переїзду".