Свято Маковія або Медового Спасу, православні віряни завжди відзначають 14 серпня. У цей день освячували бджолиний мед, букети з квітів, фрукти, різнотрав’я, мак та воду.

Здавна вважалося, що після освячення ці атрибути ставали цілющими. Свято назвали Маковія, тому що віряни цього дня роблять букети з макових голівок та несуть їх до церкви для освячення.

Цілющі трави, які люди приносили з церкви й ставили вдома біля ікон, повинні були стояти там до весни. Вважалося, що вони будуть оберігати домівку від злих духів.

Маковія, кадр з відео
Маковія, кадр з відео

Водночас ранньою весною сіяли на полях мак, а вже на Благовіщення збирали перші квіти та вплітали їх дівчатам в коси. Мед освячували тільки цьогорічний, а потім частували ним один одного.

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Строгі заборони на Маковія:

  1. Цього дня не можна купатися у річках та озерах, щоб не потонути чи захворіти.
  2. У день свята заборонено споживати тваринну їжу та спиртні напої.
  3. Не варто святкувати шумно, щоб не налякати бджіл.
  4. Категорично не можна сваритися та чинити зло.
  5. У цей святковий день можна прибирати в оселі та працювати.

Маковія, кадр з відео
Маковія, кадр з відео

Нагадаємо, не їсти м'ясо, відмовитися від купання, але не забути про макові смаколики: заборони та традиції на Медовий Спас у 2022 році.

Раніше ми повідомляли про рецепти на Маковія-2022: млинці, рулет і навіть пряники на Медовий Спас, щоб правильно розпочати Успенський піст.