У народі Успенський піст називають Спасівка, Спаси, Пані, Спожинки. В цей час не можна вінчатися до церкви.

Що потрібно робити

Час посту – це час духовної та тілесної помірності. На початку цього посту слід прочитати ранкову та вечірню молитву. Далі намагатися їсти рослинну їжу, різні овочі та фрукти та відмовитися від м'яса, молочних продуктів та спиртного.

Також важливо приходити до церкви та молитися поруч із іконами. Зазвичай моляться за здоров'я близьких і коханих, щоб у них було добре і все виходило. На початку Успенського посту також святять воду.

Займатися своїми справами церква не забороняє, але закликає не поспішати, відмовитися від суєти, і надто не навантажувати себе. Ці сили, які ви збережете, потрібно відправляти в духовне русло, намагатися якнайбільше часу думати про Бога, про свої гріхи, читати Біблію і молитися.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Що не можна робити в Успенський піст?

Все, що стосується ледарства, жадібності, зла і поганих думок, а також інших гріхів, не можна здійснювати під час поста. Вважається, що цей час призначений для того, щоб стриманістю очистити свою душу від усього поганого.

У цей час також не можна укладати шлюб. Адже весілля – це свято, багато радості та веселощів, які не допустимі в пост. Також радять утримуватись від інтимної близькості.

Не можна розважатися на різноманітних заходах, співати та танцювати. Зараз також забороняється розважатися будь-яким способом: перегляд телевізора або ігри за комп'ютером. Не можна й займатися улюбленим хобі, тобто всім, що може відволікти вас від духовного зростання. Але при цьому не допускати смутку та тугу.

В цей час не можна ще й гадати.

Що не можна їсти в Успенський піст

За своєю суворістю Успенський піст прирівнюється до Великого. І він теж має заборони на різну їжу. Не можна їсти рибу, м'ясо та молочні продукти. У вихідні (субота та неділя) можна додавати рослинну олію. Є й виняток, у Преображення, подаються рибні страви. До речі, якщо кінець посту припадає на пісний день тижня, то теж можна їсти рибу.

  • Понеділок, середа та п'ятниця – сухої їжі
  • Вівторок і четвер – варена їжа без олії
  • Субота та неділя – дозволяється також рослинна олія та вино

Отже, існує заборона на такі продукти в Успенський піст:

  • м'ясо та м'ясопродукти;
  • риба та рибні продукти (крім нестрогих днів);
  • яйця;
  • молоко та молочні продукти;
  • солодощі;
  • запікання;
  • фаст-фуд;
  • алкоголь.

Нагадаємо про Успенський пост 2022: календар харчування, основні правила і що не можна їсти в жодному разі.

Раніше ми повідомляли про молитви, які допоможуть впоратися з болем для кожного українця: можна читати у будь-який час доби.