У Державному бюджеті передбачили майже 100 млн. грн на реалізацію нової бюджетної програми допомоги безробітним малозабезпеченим.

Про це розповіла Міністр соціальної політики України Марина Лазебна в ефірі Радіо НВ.
На реалізацію нової бюджетної програми, яка сприятиме самостійності малозабезпечених сімей (Рука допомоги) в проекті держбюджету на наступний рік планується близько 100 млн. грн. Ця програма запрацює вже з січня 2022 року.

Марина Лазебна, кадр з відео: facebook.com/MLSP.gov.ua
Марина Лазебна, кадр з відео: facebook.com/MLSP.gov.ua

"Держава надаватиме не лише соціальну виплату малозабезпеченим, щоб вони могли вижити в кризовий період, але допомагатиме людині вийти з кризи. Кожен безробітний малозабезпечений, який хоче відкрити власну справу, отримає від держави фінансову допомогу на започаткування власного бізнесу", – сказала Міністр.

Гроші / фото: Unsplash
Гроші / фото: Unsplash

Марина Лазебна зазначила, що державна допомога на започаткування власного бізнесу є поворотною та безвідсотковою і складатиме до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн). Гроші надаватимуться у безготівковій формі і їх можуть використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів.
За три роки потрібно повернути цю суму державі, однак вона буде зменшена на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску. У разі, якщо сума сплачених податків перевищила суму наданої фінансової допомоги, або якщо підприємець працевлаштує у перший рік своєї роботи ще двох безробітних членів малозабезпечених сімей, то повертати гроші не потрібно.