Туберкульоз - для більшості це страшне слово, багатьох лякали їм в дитинстві. Це інфекційне захворювання, яке вражає, як правило, легені. Симптоми - тривалий кашель, кров в мокроті, постійна підвищена температура, слабкість. Передається туберкульоз повітряно-крапельним шляхом.

Історію Ольги, яка змушена жити з туберкульозом, розповіли в проекті «всупереч».

Ще на початку 20 століття ця страшна хвороба була невиліковна, від неї вмирали і бідні, і багаті. Зараз, на щастя, є спосіб зберегти життя хворого.

Палочка Коха, збудник туберкульозу
Палочка Коха, збудник туберкульозу

В історії Ольги багато болю. Дівчина працювала з сиротами і в якийсь момент вирішила усиновити дитину. Для цього потрібно було пройти медкомісію-там і з'ясувалося, що у дівчини туберкульоз. Вона поняття не має, як вона заразилася — як і більшість хворих на туберкульоз.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Мені довелося відмовитися тоді про усиновлення, оскільки мені не сказали, скільки часу займе госпіталізація. Я не розуміла, не була впевнена в своєму майбутньому. Це було нечесно по відношенню до дитини, якій могли підібрати інших батьків. Я свідомо подала відмову", - згадує вона.

Скрін, відео YouTube Ольга з сиротою
Скрін, відео YouTube Ольга з сиротою

У Ольги є рідна дочка, яку вона виховує без чоловіка. Коли дівчині стало гірше і знадобилася госпіталізація, дівчинку, яку ні з ким було залишити, теж поклали в лікарню, але іншу. Їй довелося прожити там чотири місяці без матері.

«У тебе туберкульоз, але ти приймаєш терапію, у тебе немає обмежень на нормальне життя. Якщо говорити так, то у цієї дитини все нормально... мені тоді запропонували покласти дочку, вона була Контактна і повинна була приймати терапію... дочки тоді було 7, вона перебувала в санаторії для тих, у кого батьки контактні... коли приїхали госпіталізувати, я пам'ятаю останній вечір з нею – вона не розуміла, що відбувається. Знала, що мама захворіла, і намагалася мене підтримати. У мене просто забрали її, я не бачила її 4 місяці... мені нічого не говорили, хвора вона", - ридає Ольга.

Скрін, відео YouTube Ольга з донькою
Скрін, відео YouTube Ольга з донькою

Зараз дівчина все ще є носієм туберкульозу, але для суспільства вона безпечна — нікого не може заразити. При цьому вона раз по раз стикається з соціальною ізоляцією. Вона довго не могла влаштуватися на роботу через діагноз, люди починали цуратися її, коли дізнавалися про діагноз. Навіть друзі перестали з нею спілкуватися.

Але вона знайшла в собі сили не зламатися і прийняти себе. І навіть відкрила благодійну організацію для людей, які не з чуток знають, що таке - жити з туберкульозом.

Раніше ми писали про те, що у Болгарії під час ДТП 46 людей згоріли живцем: двері заклинило, пасажири не могли вибратися

Нагадаємо, постковидний синдром: у МОЗ сказали, що очікує українців після вірусу-втрата смаку і нюху тільки квіточки

Як повідомляв Знай.uа, молода Українка з двома дітьми продала все майно, щоб врятувати чоловіка, якого придавило кабіною вантажівки: "життя перетворилося на боротьбу"