З Австралії прийшли дуже цікаві новини. Справа в тому, що вчені Університету штату Новий Південний Уельс у своєму проекті "Lazarus" оголосили, що вони змогли відтворити геном (біологічний матеріал, що несе генетичну структуру) вимерлого виду австралійських жаб. Це не простий вид жаб, а так звані "турботливі" жаби.

Про це стало відомо завдяки повідомленю видання EarthlyMission.

Турботлива жаба, фото: Benjamin Healley
Турботлива жаба, фото: Benjamin Healley

Вчені розповіли, що ця жаба колись жила в тропічних лісах Квінсленда, і була оголошена вимерлою в 1983 році. Це була чудова амфібія, яка ковтала свої запліднені яйця, виношувала дитинчат в шлунку, а потім народжувала жаб через рот. Так, саме через свій рот.

Турботлива жаба, фото: Benjamin Healley
Турботлива жаба, фото: Benjamin Healley

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

За словами керівника експерименту професора Майка Арчера, команда взяла матеріал жаби, яка була мертвою і замороженою з 1970-х років, і успішно імплантувала її в яйце близькоспорідненого виду жаб.

Турботлива жаба, фото: Benjamin Healley
Турботлива жаба, фото: Benjamin Healley

Хоча жоден з ембріонів не зміг прожити довше декількох днів, генетичні тести підтвердили, що клітини дійсно містять генетичний матеріал вимерлої жаби. І навіть коротке існування викликало хвилювання з приводу того, що ця техніка може привести до способу відтворення втрачених видів.

"Ми все більше впевнені, що попереду нас чекають технологічні, а не біологічні перешкоди", - сказав професор Арчер журналістам, додавши, що вони вже почали роботу з клонування тасманійського тигра, який зник у 1930-х роках.

Команда вчених переглядає свої методи і досліджує зарубіжні розробки, намагаючись подолати перешкоду, що полягає в тому, що ембріони не можуть вирости в пуголовків. Експерименти з клонування можна проводити тільки протягом одного тижня в році влітку через цикл розмноження жаби-самця.

"Ми не здаємося. Ми як і раніше сподіваємося, що доб'ємося успіху і зможемо повернути до життя цю чудову жабу протягом декількох років", - говорить професор Арчер.

"фактично, ми несемо етичну відповідальність за те, щоб продовжувати роботу і намагатися виправити шкоду, яку ми заподіяли, сприяючи його зникнення. Звичайно, важко сказати, як нам чинити з такою етичною відповідальністю. Можливо, це просто тварини, яких ми винищили? Або ми повинні продовжувати і намагатися повернути шерстистого мамонта? Тоді що може перешкодити нам втілити в життя Парк Юрського періоду?", - з часткою ентузіазму заявив вчений.

Раніше повідомляли, археологи знайшли найстаріше неушкоджене судно і показали його всьому світу: стародавньому каное 1200 років.

Як повідомляв Знай.uа, церква існувала: вчені виявили унікальну мозаїку над будинком апостолів Андрія і Павла.

Знай.uа писав, смертоносну зброю хрестоносців дістали з морського дна - "Перенесе на 900 років назад".