Для наших читачів з'явилися важливі новини, які розкажуть багато важливого про загальну картину стану здоров'я всієї країни. Справа в тому, що фахівці з Держстату констатують, що минулого 2020 року з 100 померлих українців ‒ 66 осіб мали захворювання серця і серцево-судинної системи.

За 8 місяців 2021 року в Україні загальна кількість жертв інфарктів, інсультів, наслідків ішемічної хвороби серця та ін. становила 276 070 осіб.

Про те, як уберегти головний "мотор" і не потрапити до сумної статистики, поділилася лікар вищої категорії, кардіолог-гематолог старший лейтенант медичної служби Шило Неля для порталу ArmyInform.

Кардіолог Неля Шило, фото: armyinform
Кардіолог Неля Шило, фото: armyinform

Спеціалістка розповідає, що її відділення, де здійснюють обстеження роботи серцево-судинної системи, органів дихання, головного мозку, за минулий рік відвідало понад 18 тис. осіб. Більшість пацієнтів мали проблеми саме з серцем.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Основними факторами ризику хвороб серця та інсульту є неправильне харчування, фізична інертність, стреси, вживання тютюну та алкоголю", ‒ розповідає лікар.

Щоб уникнути проблем з серцем, перш за все слід звернути увагу на те, як ви харчуєтеся. У щоденному раціоні повинні бути свіжі овочі, фрукти, продукти, які містять Омега-3 кислоти – це морська риба, горіхи, рослинні масла.

Якщо ж ви відчуваєте, що дефіцит жирних кислот в раціоні існує, зверніть увагу на біологічні добавки з вмістом Омега-3. Їх можна придбати в найближчій аптеці. Також кардіолог рекомендує зменшити обсяг вживаної солі до 6 грамів на добу.

Кардіолог Неля Шило, фото: armyinform
Кардіолог Неля Шило, фото: armyinform

Консультація кардіолога потрібна після перенесеного COVID-19

Слід здатися кардіолога, якщо маєте загальне погане самопочуття, підвищення тиску, головний біль, пов'язані з цим, зростаючу задишку. Консультація кардіолога потрібна і після таких перенесених захворювань, як грип та ГРВІ.

"Зараз, на жаль, в цьому плані актуальна коронавірусна хвороба. COVID-19 дає ускладнення у вигляді міокардиту-захворювання, яке характеризується гострим або хронічним запальним процесом в серцевому м'язі. Головна небезпека патології полягає у відсутності вікового порогу. Міокардит може розвиватися як у дітей, так і у літніх людей. Нерідко людина відчуває цю проблему, але іноді це стає несподіваною "знахідкою" під час діагностики. Тому профілактична Діагностика після перенесених вірусних захворювань – кращий засіб для попередження міокардиту.",- каже кардіолог.

Сало - сила?

Лікар розвінчала міф про сало! Нібито улюблений усіма українцями продукт і є джерелом "шкідливого" холестерину. Насправді цей продукт, якщо вживати його невеликими порціями, дуже корисний.

Справа в тому, що свиняче сало містить арахідонову кислоту, яка відноситься до корисних Омега-6 ненасичених жирних кислот і входить до складу клітинних мембран, а також є частиною ферментів серцевого м'яза. Крім того, ферменти, що містяться в ньому, мають жовчогінну дію і допомагають, як це не дивно, розщепленню холестерину.

Раніше повідомляли, старшина Галина, посмішка якої розчулить навіть генерала, розповіла про героїчний подвиг українців на Донбасі: "Просто немає місця...".

Як повідомляв Знай.uа, у вас є 30 хвилин, щоб врятувати життя: в яких випадках треба негайно викликати швидку.

Знай.uа писав, доктор Комаровський назвав топ причин, щоб терміново змінити дитячий сад: куплені довідки і повзарплати няні.