Українці вимагають зобов'язати всіх блогерів у соцмережах, таких як Instagram і Facebook, сплачувати податки за дохід від реклами та монетизації контенту. Відповідне звернення з’явилося на сайті Офісу президента.

На думку автора петиції, Павла Безпалька, державі час подбати про оподаткування блогерів. Відповідно до його пропозиції, відсоток податків буде залежати від кількості "підписників", доходу від реклами і монетизації контенту.

Чоловік також вимагає створити нормативну базу та орган державної влади або доручити державній податковій службі і органам фінансового моніторингу здійснювати перевірку і контроль всіх блогерів.

Нарахування податку буде здійснюватися, починаючи від 20 тисяч "підписників" – таких блогерів змусять зареєструватися, як фізичних осіб-підприємців. На тих блогерів, які не захочуть реєструватися як ФОП, накладати штрафи.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

«Популярні в Instagram, Facebook українські блогери за один рекламний пост отримують від 4000 до 10 000 грн і більше! За день таких постів може бути не один десяток. Таким чином, за приблизними підрахунками, до державного бюджету не надходять сотні мільйонів гривень податків лише від діяльності блогерів в Instagram та Facebook. А все через відсутність нормативної бази та належного контролю», - обурюється автор петиції.

Англійська блогерка, фото: Instagram
Англійська блогерка, фото: Instagram

Він навів приклад США, де сплату податків блогерами контролюють за допомогою щорічних податкових декларацій. Цей документ має подавати до контролюючих органів держави кожен працюючий громадянин, який має зазначати у ньому навіть найменші прибутки, зокрема від блогу. Професійні блогери оподатковуються як підприємці – сплачують податки за рекламу, подарунки від спонсорів тощо. Аналогічна система діє у Норвегії.

Блогер відправив себе Новою Поштою, скріншот
Блогер відправив себе Новою Поштою, скріншот

Реформування чинного законодавства в Україні має передбачати створення механізму такого оподаткування.

Для цього потрібно здійснити наступні кроки:

1) Запровадити спеціальні ставки податку для блогерів-ФОПів та їх обов’язкову реєстрацію, наприклад, якщо такий блогер отримує прибуток понад 10 тисяч гривень на рік. З метою їх оподаткування можна також враховувати й кількість підписників.

2) Запровадження субсидіарної відповідальності щодо сплати податків між блогерами та соціальними мережами. Така відповідальність передбачає перекладення обов’язку сплати податку на соціальну мережу, якщо вона не зобов’язує своїх користувачів надавати інформацію відповідно до законопроєкту, або не надає за запитом таку інформацію.

Блогер, ілюстративне зображення YouTube
Блогер, ілюстративне зображення YouTube

3) Оскільки на ДПС покладено понад 70 завдань, додатковий обов’язок контролювати блогерів буде більше виснажувати податківців та забирати багато часу. Тому завдання з моніторингу контенту можна замінити грошовою винагородою для користувачів за надання відомостей щодо «сумнівних рекламодавців» у мережі (як це вже пропонувалось за видачу корупціонерів).

«Збільшення доходів державного бюджету завдяки новій статті оподаткування блогерів дозволить направити кошти на різноманітні державні програми, і не тільки», - вважає українець.

Нагадаємо, підвищення цін на газ вдарить по гаманцях українців: як це вплине на популярні послугим

Раніше Знай писав, що в Україні знову подорожчали хліб, масло та інші продукти: як змінилися ціни за 8 років.

Як повідомляв Знай.ua , ні грошей, ні квартири: Українка викрила схему забудовників, залишили без житла сотні людей.