Українці вимагають скасувати практику звільнення від сплати 22% Єдиного Соціального Внеску (ЄСВ) з доходів, що перевищують мінімальну заробітну плату в Україні в 15 разів. Відповідна петиція опублікована на сайті Офісу президента України.

Як зазначає авторка петиції, Рената Наумова, «не може бути в країні, яка постійно залучає кредитні кошти закордонних держав та Фондів, на погашення внутрішніх зобов'язань, звільнених від сплати 22% ЄСВ до ПФУ».

Вона також додала, що це сприяє дефіциту в Пенсійному фонді.

«Бюджет Пенсійного Фонду України має поповнюватися внесками всіх громадян, що отримують дохід, у вигляді заробітних плат, на території України, незалежно від його розміру! Практика звільнення високих доходів від сплати зобов'язань до ПФУ злочинна та привела суспільство до порушення рівності громадян та дефіциту бюджету Пенсійного Фонду України! Заплановано, що з 1 січня 2022 року – 21 450 грн, 1 жовтня 2022 року – 22 110 грн. Тобто у 2022 році з заробітних плат, що перевищують 97 500 гривень, не буде сплачено жодної копійки Єдиного Соціального Внеску до ПФУ і це приведе до збільшення нестачі коштів Пенсійного Фонду», - наголошує громадянка.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

податок
податок

Разом із тим, Олександра Томашевська, податковий консультант Київського центру підтримки та розвитку бізнесу, в інтерв’ю виданню «НВ» пояснила, що ЄСВ максимального розміру стягується із суми, що дорівнює 15 мінімальних зарплат, у 2021 році це 90 тисяч гривень.

У тому випадку, якщо зарплата значно переважає 90 тисяч, — ЄСВ все одно розраховується як 22% від максимальної величини.

Сплата податків, кадр з відео
Сплата податків, кадр з відео

Це пояснюється тим, що максимальний розмір пенсії також обмежено. Тобто податкове навантаження знижується відповідно до зростання зарплати.

Наразі звернення, опубліковане 19 листопада, підписали вже 220 осіб із необхідних для розгляду 25 тисяч.

Нагадаємо, підвищення цін на газ вдарить по гаманцях українців: як це вплине на популярні послугим

Раніше Знай писав, що в Україні знову подорожчали хліб, масло та інші продукти: як змінилися ціни за 8 років.

Як повідомляв Знай.ua , ні грошей, ні квартири: Українка викрила схему забудовників, залишили без житла сотні людей.