Українцям пояснили, у чому різниця між поняттями «страховий» та «трудовий» стаж, які так часто плутають. Відповідь на це питання опублікували у «Пенсійному кур`єрі».

Як зазначають фахівці, термін «страховий» стаж введений Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набув чинності з 1 січня 2004 року.

Відповідно до тексту закону, страховий стаж - це той період, коли громадянин або його роботодавці сплачували страхові внески у Пенсійний фонд України.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

До 01.01.2004 такий стаж називали трудовим.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

У свою чергу, трудовий стаж — це той період роботи, який підтверджують записи у трудовій книжці або інші документи. Основним документом, який підтверджує стаж, набутий до 2004 року, є трудова книжка.

При цьому періоди трудового стажу, набутого до 2004 року, зараховуються до страхового стажу. Вже після 2004 року набути страховий стаж можна єдиним способом — сплачуючи страхові внески.

Пенсыонер, скриншот youtube Перший Кабельний
Пенсыонер, скриншот youtube Перший Кабельний

«Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає», - пояснили українцям.

Водночас, усі дані про сплачені внески, починаючи з 2004 року, внесено до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Тому за періоди трудової діяльності з 1 січня 2004 року для підтвердження стажу трудова книжка не потрібна, оскільки вся інформація про працівника є у Реєстрі.

Раніше повідомляли, "12 років прикутий до ліжка": жінка залишилася удвох з хворим татом і без копійки, як відреагували в ПФУ на її прохання про допомогу.

Як повідомляв Знай.uа, замість кубометрів - кіловат-година: як нова система обліку газу вплине на оплату.

Знай.uа писав, "Доглядаю за літньою мамою...": відповідальним українцям розповіли про додатковий стаж і надбавку до пенсії.