Експерти зі сфери медичних послуг впевнені, що якщо фінанси і приходять разом з пацієнтами, то не в тим місця, де більш якісні послуги. Тут важливо пам'ятати, що двигуном ліберальної економіки є конкуренція. Навіть в тих випадках, коли мова йде про життя і здоров'я громадян.

З'явилася інформація про те, що група нардепів-євроінтеграторів у Раді запропонувала проєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги" (№6306). Але не для того, щоб виправити наслідки медичної реформи 2017, а щоб її поглибити. Про це пишуть експерти "Закон і бізнес".

Поліклініка, фото: Знай.uа
Поліклініка, фото: Знай.uа

В першу чергу законодавці стурбовані тим, що плата за гарантований пакет медичних послуг спрямовувалася на підтримку діяльності не ефективних закладів охорони здоров'я. Для цього пропонується надати працівникам НСЗУ право розробляти документи, необхідні для укладення договорів про медичне обслуговування та контролювати їх виконання. Водночас уряд затверджуватиме сам механізм реалізації програми медичних гарантій.

І на першому етапі "наріже" госпітальні округи і кластери. Тому що, напевно, від зміни назв закладів залежить надання "якісної, комплексної, безперервної та орієнтованої на пацієнтів медичної допомоги". Принаймні, таке визначення округу містить проект.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Lifecell порадував абонентів: два тижні можна не платити Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Лікарі, фото: znaj.ua
Лікарі, фото: znaj.ua

У той же час буде виключено витрачання коштів за цією програмою на цілі, які не стосуються безпосередньо оплати медичних послуг і лікарських засобів. Очевидно, це призведе до подальшого руйнування системи державних медичних установ, які не зможуть конкурувати з приватниками.

Щоб якось прикрити такі наміри, проект містить норму, що дозволяє закладам охорони здоров'я державної та комунальної форм власності "надавати послуги з медичного обслуговування, які не покриваються програмою медичних гарантій, та в інших випадках, встановлених законодавством, за плату від юридичних та фізичних осіб". Тобто фактично перейти на самофінансування і заробляти гроші на утримання будівлі, її опалення, водо- та електропостачання.

Раніше повідомляли, симптоми та запобігання отруєння чадним газом: у МОЗ розповіли, як уберегтися від "невидимого вбивці".

Як повідомляв Знай.uа, в які країни Європи можуть потрапити українці: МОЗ опублікувало інтерактивну карту "зелених " і" червоних " зон.

Знай.uа писав, лікарям-антивакцинаторам пригрозили звільненням.