Українцям розповіли, як можна відновити втрачені документи на будинок. Для цього потрібно виконати всього кілька кроків.

Про це повідомили у регіональному центрі з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях.


Так, стало відомо, що до одного з відділів бюро правової допомоги у Маріуполі звернулася соціальна працівниця Ольга і попросила допомогти її підопічній – Ірині Петрівні. Виявилося, що пенсіонерка через хворобу прикута до ліжка, тому вона знаходиться на обліку в територіальному центрі надання соціальних послуг.

Скрін, відео YouTube документ
Скрін, відео YouTube документ

Понад 20 років тому вона придбала будинок де проживала з сином, однак він виріс та переїхав до іншого міста. Напередодні опалювального сезону жінка хотіла оформити субсидію, а оскільки не може самостійно пересуватись, попросила допомоги соцпрацівниці.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Під час збору документів для отримання субсидії з’ясувалось, що відсутні правовстановлюючі документи на будинок. Де і коли виникла втрата, Ірина Петрівна не пам’ятала, а без цих документів отримати субсидію не має можливості. Після цього вони самостійно зверталися до державного реєстратора, щоб отримати повторний витяг про право власності на нерухоме майно. Там рекомендували спочатку отримати копію договору купівлі-продажу житлового будинку у нотаріуса.

Однак, нотаріус вже давно припинив свою діяльність, а архів знаходиться у Донецьку. Тоді соцпрацівниця, маючи при собі довіреність разом з фахівцями почала відновлення документів на будинок. Спочатку виготовили новий технічний паспорт будинку, зробили експертну оцінку. Коли все було готово, подали позов про визнання права власності на нерухоме майно у зв’язку з втратою документів. Після цього Володарський районний суд Донецької області позовні вимоги задовільнив.

суддівський молоток, скріншот
суддівський молоток, скріншот

"Статтею 53 Закону України «Про нотаріат» встановлено, що у разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування, за письмовою заявою, видається дублікат втраченого документа. Видача дубліката втраченого або зіпсованого документа здійснюється державним нотаріальним архівом", - зазначила фахівчиня Маріупольського місцевого центру БВПД Марія Тіора.

Однак, в Ірини Петрівни було інакше, бо державна нотаріальна контора знаходиться на тимчасово окупованій території, тому отримати копію не є можливим. В такому разі необхідно звертатися до суду з позовом про визнання права власності у зв’язку з втратою правовстановлюючих документів (стаття 392 Цивільного Кодексу України).

Нагадаємо, українці, які ховаються від податкової, втратять субсидії: постраждає вся сім'я

Також Знай писав, 50% до субсидії, пенсії в 4 тисячі: Марина Лазебна підказала, в чиїх гаманцях побільшає грошей до кінця року

Раніше Знай повідомляв, власні "колеса" і дача більше не перешкода для субсидії – кому світить допомога від держави