Чадний газ дуже небезпечний для людини, він накопичується в приміщеннях із несправною технікою та порушує доступ до свіжого повітря.

Про це розповіли в Міністерстві охорони здоров'я.
Так, у четвер, 18 листопада на Вінниччині сталася трагедія. Там шестеро осіб, четверо з яких – діти, загинули, за попередніми даними, через отруєння чадним газом.
Саме тому у МОЗ нагадали про небезпеку чадного газу та розповіли, як запобігти отруєнню. Чадний газ утворюється в результаті горіння в умовах браку кисню. До того ж він може накопичуватися в приміщеннях із несправною технікою та несправною вентиляцією, що спричиняє порушення доступу свіжого повітря. Його неможливо відчути на запах чи побачити.

Перша допомога при отруєнні чадним газом, vko-zozh.kz
Перша допомога при отруєнні чадним газом, vko-zozh.kz

У кровоносній системі людини він поєднується з гемоглобіном, тому кров втрачає здатність переносити і доставляти кисень до тканин, а організм швидко починає відчувати його нестачу. Вдихання чадного газу навіть у невеликих концентраціях, але протягом тривалого часу, може мати серйозні наслідки для здоров’я.

Симптоми отруєння чадним газом

- головний біль,
- запаморочення,
- втома,
- утруднене дихання,
- задишка,
- сухий кашель,
- сонливість,
- нудота та блювота.
Якщо ви помітили у себе такі симптоми, то спочатку потрібно вимкнути всі прилади, окрім електричних. Обов'язково відкрийте вікна аби мати доступ до свіжого повітря. Після цього викличте аварійну газову службу за номером 104. Якщо погано почуваєтесь — зверніться до лікаря.

Скрін, відео YouTube газ
Скрін, відео YouTube газ

Однак, якщо концентрація чадного газу надто велика, то його вплив може статися навіть протягом кількох хвилин. Тому люди, які сплять чи знаходяться у стані алкогольного сп’яніння, можуть отруїтись СО з летальним завершенням ще до появи симптомів.

Як уберегтися від отруєння чадним газом

Не можна залишати газові прилади увімкненими без нагляду.
Не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення, для цього є спеціально призначені прилади. Регулярно перевіряйте газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи на справність.
Якщо у вас пічне опалення, завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині. Пам'ятайте, що електровитяжці та газовій колонці не місце в одному приміщенні. Часто провітрюйте приміщення, в якому є газові прилади.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще