В чому полягає справжня причина закриття?

Дистанційне навчання, що практикується Урядом в українських школах другий рік поспіль, вже остаточно набридло як учням, так і працівникам освітніх установ. При цьому, тисячі батьків завдяки цьому опинилися за крок до звільнення, а деякі вимушені витрачати по 500–800 грн на день – саме стільки сьогодні коштує 8 годин роботи няні для наймолодших школярів. Та, як з'ясувалося, головна причина у сьогоднішньому подовженні карантинного режиму роботи шкіл не пов'язана з малим відсотком вакцинованих вчителів. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Питання підняли у Раді - звернулися до МОН

На чисельну кількість обурень керівництва шкіл з різних регіонів України з приводу вимушено закритих шкіл звернули увагу і у Верховній Раді.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

"Хочу звернути увагу на скарги багатьох директорів шкіл на те, що вони виконують Постанову Кабміну про те, що 100 % колективу має бути вакциновано, щоб перейти до звичного режиму роботи. Натомість ми бачимо, що колективи не повертаються – ми говорили про це і з прем'єр-міністром", - зазначила в ході сьогоднішньої Погоджувальної ради заступниця Голови Парламенту Олена Кондратюк.

Школа, скріншот: Youtube
Школа, скріншот: Youtube

Як виявилося, причина "замків" на дверях полягає в іншому.

"А пов'язано це з тим, що багато місцевих рад починають економити на опаленні, на решті якихось умов – і діти не можуть повернутися до нормального навчання. Я вважаю, що кращої антиреклами для вакцинації зараз важко і придумати – відповідальність місцевих рад полягає в тому, щоб навпаки налагодити роботу закладів на містах, аби діти повернулися до навчання. А батьки мають отримати можливість працювати", - підкреслює Олена Кондратюк.

Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ
Верховна Рада, Олена Кондратюк - фото ВРУ

Із відповідним зверненням сьогодні, 15 листопада, заступниця Голови Верховної Ради звернулася до МОН і профільного Комітету Парламенту з вимогою промоніторити подібні випадки і вирішити ці питання.

Вчителі вакциновані - економлять на опаленні: що говорять нардепи?

Водночас, в Комітеті ВРУ з питань освіти, науки та інновацій стверджують, що близько 95 % освітян наразі вже має хоча б 1 дозу вакцини.

"Школи, де щеплено 100 % освітян, вже мали б вийти і працювати. Я розумію, що голови ОТГ зараз в складній ситуації – ціна на газ для бюджетних установ реально зросла. Це – не 8,5 грн за кубометр, як було минулого року, і не така, як для населення: я знаю реальні цифри від 16 до 38 грн. Тому, насправді, голови ОТГ затягують вихід дітей на навчання і переводять на дистанційне", - наголошує секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Вакцинація - фото Кабмін
Вакцинація - фото Кабмін

Як відзначає нардеп, найбільшою проблемою на сьогодні є молодша школа. Але з середньою і старшою теж далеко не все добре.

"Але, враховуючи, як дистанційне навчання погано впливає на результати навчання і соціалізацію, вже час дозволити звичайне навчання – у тих школах, де є 100 % вакцинації. Проблеми починаються, власне, з самих гаджетів, і якості інтернету і закінчуючи тим, що працюючи, батьки не можуть проконтролювати, учнів. Тому час давати дітям можливість отримувати якісну освіту", - підкреслює Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук
Наталія Піпа - фото з Фейсбук

Назрівають протести: "за" – все більше батьків

Оскільки Міністерство освіти та науки тільки зараз отримало відповідне доручення, в реальному житті на налагодження ситуації може піти не один тиждень.

Та, судячи із гострих настроїв, що наразі панують у соцмережах та освітянських групах, батьки вже знаходяться на межі зриву.

Мітинг - фото Знай.ua
Мітинг - фото Знай.ua

"Батькам куди дітей подіти, коли їм потрібно на роботу? Для початку цю роботу добре оплачувану звичайно ж треба знайти (Херсон), щоб перекрити космічні ціни на комуналку та продукти. А ось її у сфері обслуговування зараз дуже легко втратити через локдаун, оскільки багато дрібних підприємців просто "заморозять" свій бізнес. І що потім?", - пише Illia Demydenko.

А, скажімо, учасники групи у Фейсбуці "Нова українська школа (НУШ)" зазначають, що цю проблему вдасться вирішити лише масовими протестами.

"Доки обурення будуть тільки тут, нічого не зміниться, весь світ протестує. А ми сидимо, держава не турбує проблеми батьків. Як працювати, яку освіту та знання отримають наші діти, якщо з першого класу дистанційне навчання", - наголошує Наталія Сучкова.

Мітинг - фото Знай.ua
Мітинг - фото Знай.ua

Тож про подальше розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, як оформити субсидію в умовах "карантинної блокади": подача документів і строки розгляду заявки.